SKANDAL NA NOVOM GROBLJU: Prekopali grob i ne daju ostatke!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Oskrnavljeni ostaci dece na Novom groblju

SKANDAL NA NOVOM GROBLJU: Prekopali grob i ne daju ostatke!

Društvo -
JKP „Pogrebne usluge“ izmestilo grob Zdenke Pehar a da nikog iz porodice nije obavestilo o tome, tvrdi Vladenka Vukčević

BEOGRAD - Umrla deca ne mogu da počivaju u miru.Beograđanka Vladenka Vukčević (48) doživela je šok kada je otišla na grob svoje pokojne sestre na Novom groblju u Beogradu i shvatila da je on izmešten bez znanja bilo koga iz porodice. Kada je za posmrtne ostatke svoje pokojne sestre Zdenke Pehar počela da se raspituje u Javnom komunalnom preduzeću „Pogrebne usluge“, kako kaže, tek tada je zanemela od saznanja da je od tela ostalo samo nekoliko koščica.Nekoliko koščica- Moja pokojna sestra je preminula kao beba, sa osam meseci, i roditelji su je 1961. sahranili na Novom groblju, na takozvanoj dečjoj parceli. Dugo me je mučilo to što moja sestra nema spomenik na grobu, pa sam poželela da ga podignem, međutim, nisam mogla ni da pretpostavim šta ću zateći. Grob moje sestre je prekopan, kosti su iskopane i niko nas nije obavestio o tome! Bila sam zatečena i zgranuta. Počela sam da se raspitujem o svemu, a što sam više informacija saznavala, to sam bila sve više povređena. Jedan od radnika „Pogrebnih usluga“ rekao mi je da je u Zdenkinom grobu bilo sahranjeno još troje dece i da je posle iskopavanja od posmrtnih ostataka moje sestre ostalo samo nekoliko koščica! Otkako sam to čula, nemam mira i noćima ne mogu da spavam - priča za Kurir povređena Vladenka Vučković.Izmestili 200 grobovaIspostavilo se da je ekshumacija posmrtnih ostataka njene sestre obavljena u martu 2009. godine i da su ostaci preneti u zajedničku kosturnicu na Novom groblju. Za ekshumaciju je Vladenka saznala tek 2013, a prema njenim rečima, nije samo grob njene sestre prekopan, već cela parcela takozvanog dečjeg groblja, na kojoj je sada „zona počasnih Beograđana“.- Pošto sam se do iznemoglosti raspitivala, radnici su mi rekli da je iskopano još 200 dečjih grobova da bi se proširila zona za počasne građane Beograda. Pošto sam saznala da je moja sestra bila u grobu s još troje dece, zahtevala sam da mi daju njene ostatke da bih uradila DNK analizu, ali je uprava „Pogrebnih usluga“ to odbila. Takođe tražim da se dodeli novo grobno mesto u kome bi konačno dostojanstveno bili sahranjeni posmrtni ostaci moje sestre - kaže Vladenka.

Nisu plaćali grobarinuIz JKP „Pogrebne usluge“ kažu da porodica Zdenke Pehar nije plaćala grobarinu.- Porodica Zdenke Pehar nikada nije platila ni troškove sahrane ni grobarinu, niti se do ove godine ikada interesovala za posmrtne ostatke člana svoje porodice. Ipak, JKP „Pogrebne usluge“ je sve vreme od sahrane do prenosa posmrtnih ostataka u osarijum, dakle punih 48 godina, umesto porodice besplatno vodilo brigu o čuvanju posmrtnih ostataka - kažu iz „Pogrebnih usluga“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track