10 miliona za KCS: Uspešno obavljene 4 transplantacije u jednom danu

Uspeh domaćih lekara

10 miliona za KCS: Uspešno obavljene 4 transplantacije u jednom danu

Društvo -
Kada bi se ove intervencije sprovodile upućivanjem osiguranika u inostranstvo, jedna transpantacija jetre koštala bi oko 140.000 evra, srca oko 120.000 evra, i to bez kontrolnih pregleda

BEOGRAD - Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prosledio je Kliničkom centru Srbije (KCS) 10 miliona dinara za uspešno obavljene četiri transplantacije koje su urađene u jednom danu.

"Za mene su vest godine uspešno obavljene transplantacije jetre, srca i dva burega u KCS. Čestitam stručnjacima na dobroj organizaciji i zato smo odlučili da ih finansijski nagradimo", rekao je direktor RFZO Momčilo Babić. On je nakon potpisivanja ugovora o međunarodnoj klasifikaciji bolesti sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje Srbije naglasio da je ovo istorijski uspeh naših lekara i naše medicine.

Iz RFZO podsećaju da, kada bi se ove intervencije sprovodile upućivanjem osiguranika u inostranstvo, jedna transpantacija jetre koštala bi oko 140.000 evra, srca oko 120.000 evra, i to bez kontrolnih pregleda.Oni takođe podsećaju da je godišnji trošak za dijalizu oko 20.000 evra."Na ovaj način sumom od 10 miliona želimo da podstaknemo razvoj transplantacije organa u KCS", rekao je Babić.

Potpisan ugovor o novoj klasifikaciji bolesti

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić potpisali su danas ugovor o pravu korišćenja najnovije verzije Međunarodne klasifikacije bolesti, koja će omogućiti sveobuhvatnije praćenje rada zdravstvenih ustanova.

Ilić je istakao da šifrarnik usluga u okviru zdravstvenog sistema omogućava praćenje kompletne delatnosti zdravstvenog sistema,"To je živa knjiga koja se stalno dopunjava i menja, što nam omogućava da budemo deo svetskog sistema izveštavanja", naglasio je Ilić.

Babić je istakao da je Međunarodne klasifikacije bolesti nešto što svakodnevno koriste svi lekari, ali i službenici Fonda koji primaju fakture iz zdravstvenih ustanova.

"Pružili smo svu podršku prevodu šifrarnika i to je još jedna potvrda da mi uspostavljamo bolji sistem", rekao je on.Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Kovačević istakao je da se timskim radom dve ovako važne ustanove mogu rešavati svi problemi i izazovi u srpskom zdravstvu.

Institut za javno zdravlje Srbije je, uz ovlašćenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uradio srpski prevod novog izdanja Desete revizije Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-10), koja omogućava detaljnije i preciznije registrovanje podataka koji se odnose na oboljevanje i smrtnost stanovništva, međunarodno poređenje podataka i sveobuhvatnije praćenje rada zdravstvenih ustanova.Dve institucije će, potpisivanjem Ugovora o dodeljivanju prava korišćenja elektronske verzije MKB-10, omogućiti sveobuhvatnu primenu najnovije verzije MKB-10, koju je licencirala SZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track