462 internet operatera u Srbiji: Čitaju li poslodavci naše mejlove?
Foto: REUTERS

Presretanje internet komunikaciju zaposlenih.

462 internet operatera u Srbiji: Čitaju li poslodavci naše mejlove?

Društvo -
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora nad operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga

U Srbiji zvanično nema nijednog otkrivenog slučaja nezakonitog presretanja internet komunikacije, što je daleko od stvarnosti. Zato je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora nad operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga kojih u Srbiji ima ukupno 462.- Bojim se da smo i u oblasti interneta suočeni sa nepoštovanjem garancija ljudskih prava u ozbiljnim razmerama, to je razlog više da se s tim što pre suočimo i to stanje počnemo menjati - smatra Šabić. Srpski zakoni su veoma jasni - samo uz dozvolu suda, pravo da presretnu internet komunikaciju imaju Bezbednosno-informativna agencija (BIA), Vojnobezbednosna agencija (VBA), Vojnoobaveštajna agencija (VOA), Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). To znači, na primer, da poslodavci ne smeju da presreću internet komunikaciju zaposlenih.O ozbiljnosti nezakonitog presretanja internet komunikacije u Srbiji znalo se nakon što je 2009. objavljen nalaz Hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), koji je na svom radarskom sistemu otkrio čak 430 ilegalno postavljenih uređaja, među kojima su računarski serveri. Nedavno je Vikiliks objavio imena 99 firmi koje se bave prodajom softvera za špijuniranje građana.

Predstavnici firmi sa spiska „Gama“, „Haking tim“ i „Trovikor“ koje su iz Nemačke i Italije redovno su posećivali Srbiju, i kontaktirali su s predstavnicima preduzeća registrovanim u Surdulici. Radna grupa „Sitizen lab“ sa Univerziteta u Torontu, koja istražuje digitalnu špijunažu širom sveta, objavila je ime srpske firme „Tri“ d.o.o. Inače, “Gama internešenel“, koja je deo „Gama grupe“, proglašena je za jednog od pet „korporativnih neprijatelja interneta“. Prema dostupnim podacima, „Gama grupa“ je u posedu Vilijama Lutijana Nelsona, čiji je sin Lutijan Džon Aleksander Nelson posećivao Srbiju, ali su dolazili i Martin Mjunh („Gama“) i Džoni Debs („Gama grupa“). U Srbiji je lociran predstavnik „Trovikor“ Tomas Miskovski, kao i Marko Betini, menadžer prodaje „Haking tim“ iz Milana.Iako zvanična Srbija pokušava da se ponaša kao da se ništa ne dešava, ne može da se sakrije od podataka koje otkriva Vikiliks i Edvard Snouden, kao i od obaveštenja o vodećim proizvođačima računara u Kini. Snoudenove informacije su da se u Ambasadi SAD u Zagrebu krije špijunska baza koju koriste CIA i NSA za ovo područje. Ovaj bivši američki obaveštajac je objavio da su Nemačka, Francuska, Španija i Švedska u saradnji sa Britanijom u poslednjih pet godina razvile tehnike za masovno nadgledanje interneta.S druge strane, kineska kompanija „Lenovo“, jedan od najvećih proizvođača računara u svetu, nalazi se na crnoj listi u Australiji, Novom Zelandu, Britaniji, Kanadi i SAD, u kojima je obaveštajnim agencijama zabranjeno da koriste opremu ovog proizvođača jer se njihovim računarima može pristupiti bez znanja korisnika. Takođe je „Huaveju“, kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, zabranjeno da učestvuje na tenderu za australijsku nacionalnu širokopojasnu mrežu zbog bezbednosnih razloga.

Podrška ŠabićuDržavni sekretar MUP Vladimir Božović, zadužen za međunarodnu saradnju i kontrolu policije, kaže da podržava inicijativu poverenika.- Trenutno stanje je odraz zapuštenosti, pa je neophodno tu oblast urediti zakonima i obezbediti sredstva da se oni sprovode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track