POVRATAK DEVEDESETIH: Dileri deviza u Kragujevcu za dan zarade i do 90 evra

Dobro poznati šapat ponovo na ulicama

POVRATAK DEVEDESETIH: Dileri deviza u Kragujevcu za dan zarade i do 90 evra

Društvo -
Nemaju nikakve troškove, čistu lovu stave u džep. Zašto ja plaćam porez državi, pita se ovlašćeni menjač Marko Slavković

KRAGUJEVAC - Devize, devize...Dobro poznat slogan uličnih preprodavaca novca iz devedesetih godina ponovo se šapatom širi kragujevačkim ulicama. U poslednjih mesec dana dileri su zauzeli najprometnija mesta i obnovili ovaj nekada unosni nelegalni posao.Iz fabrike na ulicu- Otkaz u fabrici ponovo me je doveo na ulicu. Valja preživeti nekako. Da započnem neki legalan posao, da otvorim radionicu, pošto sam zanatlija - ne isplati se. Mnogo pojede država za porez. Zato radim ovo - objašnjava za Kurir jedan diler, kod koga je kupovni kurs 113, a prodajni 112 dinara, za razliku od menjačnice, u kojoj je kupovni 114,5, a prodajni 113 dinara. Na toj razlici, diler kaže, dnevno može da zaradi 50 do čak 90 evra.- To je maksimum koji sam zaradio za jedan dan - 90 evra. Ima dana i kada zaradim svega 10-15 evra - jada se diler.U mnogo lošijoj poziciji nalaze se ovlašćeni menjači, kojima dileri uzimaju od usta.- Državi godišnje platim 288.000 dinara poreza i još 192.000 me koštaju troškovi zakupa lokala i komunalija. Uz to, nedavno sam imao dodatne rashode, od 55.000 dinara, zbog izmene poreskih osnovica. I sad pitam: zašto ja da punim kasu države koja neće da me zaštiti od uličnih preprodavaca novca?! Preko puta moje menjačnice ima ih četvoro-petoro. Zauzmu poziciju još u šest ujutru i diluju do osam uveče. Nemaju nikakve troškove, čistu lovu stave u džep. Obraćao sam se Deviznom inspektoratu, Narodnoj banci, a oni su me uputili na policiju. Pisao sam i njima i - nikom ništa. Ispada da sam ja naivna budala jer se bavim legalnim poslom, a pametni su ovi što rade na crno. Izgleda da je jedino rešenje da odjavim posao, zatvorim menjačnicu, pa i ja da idem na ulicu - žali se ovlašćeni menjač Marko Slavković.Policija nemoćnaU policiji navode da im zakon vezuje ruke.- Ulična prodaja novca jeste krivično delo, ali se veoma teško dokazuje. Dilera moramo da uhvatimo na delu, dok razmenjuje devize i da podnesemo čvrste dokaze da se time bavi u kontinuitetu. U protivnom on izađe na sud i kaže da je novac koji je imao u džepu njegov, pa sve pada u vodu. Mnoge naše prijave su odbačene i novac je vraćen vlasnicima. Obilazimo mesta na kojima se obično diluju devize, ali i dileri prepoznaju naše operativce, pa se pritaje dok smo u blizini - kažu u kragujevačkoj policiji.Inače, našoj redakciji javilo se nekoliko Lozničana kako bi nas obavestili da su se dileri pojavili i u njihovom gradu.

Prekipelo mu... Ovlašćeni menjač Marko Slavković
Prekipelo mu... Ovlašćeni menjač Marko Slavković

Pokušaju, pa ako im uspe

FALSIFIKATE ŠALJU U MENJAČNICEPored toga što rade na crno, dileri pokušavaju da se preko moje menjačnice reše falsifikovanih novčanica koje dobiju u transakcijama. Tako je jedan od njih pozvao svog prijatelja i dao mu 50 evra da zameni kod mene. Ja stavim novčanicu u aparat i zaključim da je lažna. Tad mi je prekipelo i hteo sam da pozovem policiju, ali je ovaj odmah pobegao - priča Marko Slavković.

Zaživela ulična prodaja

SARDINE JEFTINIJE 30 DINARAOsim dilera deviza, na devedesete u Kragujevcu podsećaju i ulični prodavci čokolada, mesnih narezaka, sardina, koje su i za tridesetak dinara jeftinije nego u prodavnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja