DRAMA RODITELJA: Zašto deca beže od kuće?!

Uzrast predadolescencije i adolescencije kritičan

DRAMA RODITELJA: Zašto deca beže od kuće?!

Društvo -
Nasilje u porodici, loše ocene u školi, izbori koje roditelji ne odobravaju - samo su neki od razloga zbog kojih deca odlučuju da pobegnu od kuće

Maloletnici sve češće beže od kuće, pa je samo u Beogradu prošle godine njih 212 napustilo svoj dom. Lek za to je bolja komunikacija između dece i svih koji učestvuju u njihovom odrasatanju. Deca koja ne nalaze dovoljno podrške u porodici, rešenje svojih problema vide u begu od kuće, upozoravaju u Udruženju "Roditelj".Drama roditelja jedne petnaestogodišnjakinje koja je nestala ispred svoje kuće u vojvođanskom selu, trajala je nekoliko dana. U potragu za nestalom devojčicom uključili su se svi, a posle nedelju dana ona je pronađena u drugom selu, kod mladića za koga je želela da se uda. Odluke koje se neće dopasti roditeljima samo su jedan od razloga zbog kojih deca beže od kuće.Prošle godine, 212 maloletnika na teritoriji Beograda odlučilo je da napusti svoj dom. Kako bi se to sprečilo, stručnjaci smatraju da je neophodno uspostaviti bolju komunikaciju između svih koji učestvuju u životu deteta od najranije dobi.Nasilje u porodici, loše ocene u školi, izbori koje roditelji ne odobravaju - samo su neki od razloga zbog kojih deca odlučuju da pobegnu od kuće. Neki odlaze na dan ili dva kako bi kaznili roditelje, dok drugi žele da trajno napuste dom u kome ne osećaju sigurnost.

http://www.youtube.com/watch?v=i4vrzhS7rPw
Postoji ono što zovemo promašena očekivanja. Neka deca se osećaju kao da nisu ispunila zavet roditelja i to su ta bežanja kada je dete postiđeno i usamljeno u tome što nije prihvaćeno takvo kakvo je, a nije dostiglo to što je roditelj od njega želeo", kaže psiholog Spomenka Milić. Saša Irević Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" kaže da postoji generalno problem u odnosu poverenja između roditelja i deteta. Imajući u vidu način života, imajući u vidu da su roditelji često odsutni i više od 10 sati dnevno iz kuće u nekom najkritičnijem uzrastu predadolescencije i adolescencije dece i oni su jednostavno upućeni ili jedni na druge ili sami na sebe i vrlo često se osećaju bespomoćno", kaže Bojana Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track