Krstić razgovara o budžetu s poslaničkim grupama

Uoči rasprave 3. decembra

Krstić razgovara o budžetu s poslaničkim grupama

Društvo -
Predloženo je da budžetski prihodi u 2014. godini iznose 929,94 milijarde a rashodi od 1.113 milijardi, tako da će deficit iznositi oko 183 milijarde dinara

BEOGRAD - Ministar finansija Lazar Krstić započeo je odvojene sastanke sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije uoči rasprave o budžetu za narednu godinu.

Poslanici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije su posle odvojenih sastanaka s ministrom Krstićem o predlogu budžeta za 2014, ocenili da je budžet u skladu sa ekonomskom situacijom u kojoj se Srbija nalazi. Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je posle sastanka sa Krstićem da problem sa budžetom za narednu godinu leži u prihodnoj strani i u tome da li će biti "napunjen u skladu sa potrebama".

"Glavno pitanje je da li će država uspeti da se izbori sa sivom ekonomijom koja se, nažalost, uvrežila u našem društvu", kazao je Babić novinarima u Skupštini Srbije.

Babić je rekao da je uveren da će rashodna strana budžeta biti kontrolisana i vođena domaćinskim pristupom. "Ministar i mi delimo iste strahove kada je budžet u pitanju, ali mislim da je država ozbiljno shvatila pouku", kazao je Babić i dodao da već pet godina unazad budžetski deficit u Srbiji raste, što je za svaku državu alarmantno i da se u ozbiljnim državama na to reaguje već nakon dve godine.

Član SPS-a Zoran Anđelković posle sastanka sa Krstićem rekao je novinarima da budžet za 2014. godinu predložen u skladu sa ekonomskom siutacijom, koja nije zavidna. On je ocenio da je razgovor sa ministrom bio "realan". "Bitno je da znamo koliki je realan prihod koji ćemo napraviti, a ne da pravimo rebalans budžet dva-tri puta tokom naredne godine", rekao je Anđelković.

Kako je potvrđeno u tim poslaničkim klubovima, ali i u kabinetu ministra finansija Krstić bi trebalo danas da razgovara sa poslanicima Demokratske stranke, a nakon toga i sa LDP-om i DSS-om i drugima. Rečeno je takođe da će, ukoliko ministar ne stigne sa svima da razgovara danas nastaviti sastanke i sutra. Rasprava o budžetu bi, kakao je ranije najavio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, trebalo da počne 3. decembra.

Predloženo je da budžetski prihodi u 2014. godini iznose 929,94 milijarde a rashodi od 1.113 milijardi, tako da će deficit iznositi oko 183 milijarde dinara, odnosno 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track