NIČIJA ZEMLJA: Vojnici oteli useve vredne 1,5 miliona dinara

Vojna ustanova „Morović“ požnjela njive paorima

NIČIJA ZEMLJA: Vojnici oteli useve vredne 1,5 miliona dinara

Društvo -
Zakupljujem zemlju Zadruge „Lovrenac“, a sad mi je vojska skinula sve sa 11 hektara zasada soje i kukuruza, priča Marko Novaković

BEOGRAD - Bogata žetva!Vojna ustanova „Morović“ požnjela je jesenas, uz svoje useve, i useve sa oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pripadalo paorima Zemljoradničke zadruge „Lovrenac“ kod Bačke Palanke, saznaje Kurir. Propust se dogodio zato što nije razgraničeno koje zemljište pripada vojsci, a koje Zadruzi „Lovrenac“, pa je vojska prilikom skidanja svojih useva zahvatila i oko 50 hektara useva zadrugara.U istoj nevolji- Već 10 godina uzimam u zakup zemljište Zadruge „Lovrenac“ i ove godine se prvi put dogodilo da mi vojska skine useve sa 11 hektara na kojima sam bio zasadio soju i kukuruz. Napravljena mi je šteta od oko 1,5 miliona dinara. Obraćali smo se „Lovrencu“ i očekivali da će nam šteta biti nadoknađena, ali izgleda da od toga neće biti ništa jer ta zadruga vojsci nije plaćala arendu. Osim mojih, vojska je požnjela useve još desetak zadrugara, pa smo sad svi u istoj nevolji - kaže za Kurir Marko Novaković, zemljoradnik iz Mladenova kod Bačke Palanke.Da su zemljoradnici oštećeni, za Kurir je potvrdio i Simo Bošnjak, direktor Zadruge „Lovrenac“.- Zemljoradnička zadruga „Lovrenac“ bila je upisana kao suvlasnik s državom, odnosno vojskom, na oko 2.900 hektara zemljišta. Presudom Vrhovnog suda Srbije, našoj zadruzi vojska je vratila 870 hektara - kaže Bošnjak.KomisijaOn dodaje da je, osim te zemlje, zadruga poslednjih pet godina od VU „Morović“ iznajmljivala u zakup još 720 hektara.- Kad je došla nova vlast, ustanovljeno je da vojska ne može davati zemlju u zakup, već je mora ili sama obrađivati ili vratiti državi. U februaru, kad se saznalo za to, već je bilo zasađeno 280 hektara. Problem je nastao jer je zadružna i vojna zemlja nepodeljena, pa je vojska sve useve skinula. Sad se formira komisija koja treba da utvrdi kolika su bila ulaganja zemljoradnika da bi im vojska vratila uloženo - objašnjava Bošnjak.U VU „Morović“ rekli su nam da bez saglasnosti Ministarstva odbrane ne mogu da daju nikakve informacije o ovom slučaju. Iako smo pitanja prosledili i Ministarstvu odbrane, odgovor do zaključenja ovog broja Kurira nismo dobili.

Krivi za zabunu... ZZ „Lovrenac“
Krivi za zabunu... ZZ „Lovrenac“

Očišćena njiva... Vojska ne namerava da nadoknadi štetu
Očišćena njiva... Vojska ne namerava da nadoknadi štetu

Ministarstvo odbraneONI SU UZURPIRALI NAŠU ZEMLJUU Ministarstvu odbrane negiraju da je Vojna ustanova ‚‘Morović‘‘ skinula tuđe useve s njiva.- Vojna ustanova ‚‘Morović‘‘ u svom pogonu Karađorđevo u toku prolećne i jesenje žetve 2013. isključivo je skidala letinu sa svojih površina, odnosno državnog poljoprivrednog zemljišta koje joj je, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, dato na korišćenje. Strukture s teritorije opštine Bačka Palanka svojim postupcima i jednostranim odlukama od oktobra 2012. do jesenje žetve 2013. vršile su uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta kojim raspolaže Vojna ustanova ‚‘Morović‘‘ u pogonu Karađorđevo i time nanele štetu Ministarstvu odbrane. Šteta se manifestovala na više načina, a prvenstveno se odnosi na onemogućavanje zaposlenih u vojnoj ustanovi da u potpunosti izvrše jesenju i prolećnu setvu na zemljištu koje im je dato na korišćenje - tvrde u Ministarstvu odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track