UHVAĆEN U LAŽI: Radulović Od države uzeo čak 20 miliona, a tvrdi da nema ništa
Foto: Dado Djilas

Ministar privrede dobro naplatio 17 stečajeva

UHVAĆEN U LAŽI: Radulović Od države uzeo čak 20 miliona, a tvrdi da nema ništa

Društvo -
Saša Radulović dobio 16 miliona dinara kao nagrade i nešto više od četiri miliona kao naknadu troškova, a Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio praznu imovinsku kartu

BEOGRAD - Nafatirao se.Ministar privrede Saša Radulović je kao stečajni upravnik zaradio 20 miliona dinara na ime troškova i nagrada tokom vođenja stečajnih postupaka, dok bi 14 miliona trebalo da mu bude isplaćeno po istom osnovu, objavila je Balkanska istraživačka mreža - BIRN. Ipak, ono što najviše čudi jeste to što Radulović tvrdi da, uprkos tolikom novcu, nema ništa, jer je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio praznu imovinsku kartu i rekao da nema štedni ulog u banci.OptužbePozivajući se na anonimnu dojavu u vidu mejla, narodna poslanica Ujedinjenih regiona Suzana Grubješić je za skupštinskom govornicom rekla da je Radulović kao stečajni upravnik zaradio skoro 50 miliona dinara. Predstavnici URS za BIRN su potvrdili da nisu imali zvanične podatke, već da su se poslužili anonimnom dojavom koja je stigla u stranku. Do ovog iznosa Grubješićeva nije došla pomoću zvaničnih podataka, već slobodnom računicom.- Ako je tačno da je prosečna nadoknada 100.000 dinara mesečno po stečajnom upravniku i ako pogledate da se radi o periodu od šest godina i 15 firmi, dođete do iznosa od oko 49,5 miliona dinara - rekla je Grubješićeva. Prema podacima do kojih je BIRN došao, Radulović je za osam godina vodio 17 stečajnih postupaka, od kojih je pet okončano. Preliminarne nagrade i naknade za redovne troškove isplaćene su mu u vrednosti od 20 miliona dinara, a neisplaćene obaveze iznose 14 miliona.Provereni podaciBIRN je navedene podatke dobio od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Agencija za licenciranje stečajnih postupaka je dostavila podatke o stečajnim postupcima koje je Saša Radulović vodio kao fizičko lice i o postupcima koje je vodio kao poverenik Agencije za privatizaciju.Zakonima o stečaju i stečajnom postupku predviđeno je da stečajni upravnik ima pravo na nagradu za svoj rad i naknadu troškova (putnih troškova, troškova telefonskih računa itd.).Podaci do kojih je došao BIRN pokazuju da je Radulović za vođenje 17 stečajnih postupaka dobio 16 miliona dinara kao preliminarne nagrade i nešto više od četiri miliona kao naknadu troškova. Po okončanju postupaka Radulović može da očekuje isplatu nagrada u vrednosti od sedam miliona dinara i isplatu naknada troškova od sedam miliona.

OpomenePOSTUPAK PROTIV MINISTRAGrubješićeva je, između ostalog, u svom govoru rekla da se protiv Radulovića trenutno vode tri disciplinska postupka zbog nesavesnog obavljanja posla i postavila pitanje: „Da li je tačno da je jedan postupak okončan i da je Saši Raduloviću izrečena kazna od 100.000 dinara i javna opomena?“ S obzirom na to da se radi o javnoj opomeni, odgovor na ovo pitanje nalazi se na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Na veb-stranici Agencije vidi se da je tokom 2011. izrečeno 28 opomena, među kojima se jedna odnosi i na Radulovića.

ČinjeniceO STEČAJEVIMA- Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, od 1995. pokrenuto je nešto više od 5.000 stečajeva (samo od 2005. pokrenuto je 4.500 stečajeva).- Do novembra 2013. zaključeno je i završeno 2.387 stečajeva, a prosečno vreme trajanja za 5.000 stečajeva je 26 meseci.- U prethodnih osam godina licencirano je 450 stečajnih upravnika, a trenutno je aktivno njih 313.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track