OD PONOĆI: Novi red vožnje na železnici
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Važi do 13. decembra 2014.

OD PONOĆI: Novi red vožnje na železnici

Društvo -
U putničkom saobraćaju planirana su 22 međunarodna voza, 16 pograničnih, 415 vozova u unutrašnjem lokalnom saobraćaju i osam daljinskih vozova

BEOGRAD - Železnice Srbije od ponoći prelaze na novi red vožnje, koji će važiti do 13. decembra 2014. godine i u tom periodu svakodnevno će saobraćati ukupno 461 putnički i 652 teretna voza u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju, najavile su Železnice Srbije.

Sve evropske železničke uprave od sutra saobraćaju po novom voznom redu.

Generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović će, sa svojim saradnicima, dočekati prelazak na novi železnički red vožnje u noći između subote i nedelje obilaskom železničke stanice Novi Sad. To će biti prvi put u prethodnih nekoliko decenija da generalni direktor i rukovodstvo Železnica Srbije promenu reda vožnje dočekuju u železničkoj stanici Novi Sad.

Prema Simonovićevim rečima, u putničkom saobraćaju planirana su 22 međunarodna voza, 16 pograničnih, 415 vozova u unutrašnjem lokalnom saobraćaju i osam daljinskih vozova (Inter siti Srbija).

Saobraćaj međunarodnih putničkih vozova organizovan je kao i u dosadašnjem redu vožnje i zadržane su linije prema istim odredištima: Budimpešta, Prag, Filah(Villać) i Švarcah (Sćwarzać) u Austriji, Zagreb, Ljubljana, Sofija, Skoplje, Bar, kao i direktna kola za Moskvu i Cirih.

Kod ugovaranja reda vožnje sa Hrvatskim železnicama nije postignut dogovor da, na predlog srpskih železnica, saobraća još jedan par noćnih vozova, tako da će i u novom redu vožnje biti zadržan jedan par dnevnih vozova prema Zagrebu, Ljubljani i Filahu.Saobraćaj pograničnih vozova sa rumunskim i mađarskim železnicama zadržan kao i u važećem redu vožnje.

Kada je reč o unutrašnjem saobraćaju, novina je uvođenje vikend voza za Užice koji na relaciji Beograd - Užice saobraća petkom i nedeljom. Pored toga, na relaciji Subotica - Sombor - Novi Sad, saobraćaće veći broj direktnih vozova u odnosu na važeći red vožnje, a veći broj polazaka vozova biće i na relacijama Beograd - Požarevac i Šid - Novi Sad.

Planiran je i jedan par vozova u večernjim satima od Beograda do Šida.Zadržani su polasci vozova iz Valjeva za Pančevo Vojlovicu, kao i u važećem redu vožnje, u okviru dosadašnjih vremena.Inter siti Srbija vozovi (ICS) će i u novom redu vožnje saobraćati na relaciji Beograd -Novi Sad - Subotica i Beograd - Užice - Prijepolje teretna.Broj vozova iz sistema BG voz je zadržan kao i važećem redu vožnje - 105 vozova, koji saobraćaju na relaciji Batajnica - Pančevački most.Za red vožnje 2013/2014. u međunarodnom i unutrašnjem teretnom saobraćaju od planiranih 652 voza, 254 je u međunarodnom i 398 u unutrašnjem saobraćaju.Od 254 međunarodnih voza redovnih je 130 i "fakultativnih" 124.Novina u međunarodnom teretnom saobraćaju je uvođenje novih kontejnerskih vozova u tranzitu preko srpskih pruga, na relacijama Halkali(Turska)-Dunajska Streda(Slovačka)-Halkali (za potrebe firme "Metrans"), Pirej(Grčka)-Pardubice(Češka)-Pirej (za firmu "COSCO") i Keln(Nemačka)-Tekirdag(Turska)-Keln (za firmu "Expreš").U unutrašnjem teretnom saobraćaju novim redom vožnje planirano je 398 vozova, i to 77 redovnih, 269 "fakultativnih" i 52 kalendarska voza, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track