SMRT FAŠIZMU: Na današnji dan osnovana Prva proleterska brigada

72. godišnjica

SMRT FAŠIZMU: Na današnji dan osnovana Prva proleterska brigada

Društvo -
Odlukom Centralnog komiteta KPJ, 21. decembra je formirana Prva proleterska, u čijem sastavu su bile četiri bataljona iz Srbije i dva iz Crne Gore, sa ukupno 1.200 boraca

RUDO - U bosanskohercegovačkom gradiću Rudo danas je obeležena 72. godišnjica formiranja Prve proleterske brigade, prve antifašističke borbene jedinice u porobljenoj Evropi.

Posle povlačenja iz Užica i Pljevalja, srpski i crnogorski partizani su se sastali u Rudom 17. decembra, a dva dana kasnije u taj gradić na Limu je stigao i Vrhovni štab, na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Odlukom Centralnog komiteta KPJ, 21. decembra je formirana Prva proleterska, u čijem sastavu su bile četiri bataljona iz Srbije i dva iz Crne Gore, sa ukupno 1.200 boraca.

Prvi komandant je bio Koča Popović, a politički komesar Filip Kljajić Fića.

Od 1.200 boraca, koji su bili u Rudom, poginulo ih je 625, a 83 su proglašena za narodne heroje.

Kako prenose Novosti, posle polaganja venaca kod spomenika Prvoj proleterskoj, venci su položeni i na humke na Partizanskom groblju, koje se sada nalazi u Ulici đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Obeležavanju 72. godišnjice formiranja Prve proleterske brigade prisustovalo je 230 boraca i njihovih potomaka.

Venac je položila i delegacija AVNOJ iz Slovenije.

Dan formiranja Prve proleterske brigade obeležavan je kao Dan Jugoslovenske narodne armije, ali je posle Informbiroa odlučeno da se proslavlja 22. decembra, jer je 21. decembra u socijalističkom svetu proslavljan Staljinov rođendan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track