ALEKSANDAR ANTIĆ: Početak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta 2015. godine!
Foto: Tanjug

Modernizacija železnice

ALEKSANDAR ANTIĆ: Početak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta 2015. godine!

Društvo -
Po sadašnjim procenama, za dostizanje brzine do 200 kilometara na sat potrebno je izdvojiti 350 miliona evra na deonici Nova Pazova -Novi Sad i više od 500 miliona evra za deo od Novog Sada do granice sa Mađarskom", rekao je Antić

BEOGRAD - Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta u saradnji s Kinom, očekuje se 2015. godine, izjavio je danas ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Nakon sastanka radnih grupa Srbije i Kine za taj projekat, Antić je novinarima kazao da će 2014. godine biti izrađen idejni projekat koji će pokazati i kolika je cena investicije.

"Po sadašnjim procenama, za dostizanje brzine do 200 kilometara na sat potrebno je izdvojiti 350 miliona evra na deonici Nova Pazova -Novi Sad i više od 500 miliona evra za deo od Novog Sada do granice sa Mađarskom", rekao je on.

Antić je precizirao da bi vrednost radova u Srbiji trebalo da bude maksimalno 880 miliona evra, a u Mađarskoj dva puta više od toga jer je stanje tog dela pruge lošije nego u Srbiji.

Antić je kazao da je ideja da se modernizacija pruge finansira iz fonda od 10 milijardi dolara, koji je Kina izdvojila za infrastrukturne projekte u 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Ministar je istakao da je za Srbiju, zbog visokog javnog duga, bitno da povlačenje novca iz kredita bude u godinama kada se obezbedi veći rast BDP.

Po njegovim rečima, izazov za ovaj projekat je to što se za deo od Nove Pazove do Novog Sada idejni projekat radi u saradnji sa Rusijom i trebalo bi da se finansira iz ruskog kredita, a za deo do granice s Mađarskom u toku je izrada idejnog projekta koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA fondovi).

"Potreba i zahtev Srbije je da pruga bude i za putnički i za teretni saobraćaj da bismo bili konkurentni u saobraćaju na Koridoru 10, pošto Rumunija i Bugarska ozbiljno investiraju u Koridor 4", rekao je Antić.

Ambasador Kine u Beogradu Džang Vansje je kazao da je uveren da će kroz podršku Kine, Mađarske i Srbije, biti realizovan taj projekat, kao prva železnička pruga u Evropi izgrađena u saradnji sa Kinom.Ambasador je najavio rast saradnje Kine i Srbije u infrastrukturi.Sporazum o modernizaciji pruge postignut je krajem novembra na samitu u Bukureštu, a potpisali su ga premijeri Srbije, Mađarske i Kine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track