Kučan tvrdi da nije udbaš i da nema veze s ubistvom Hrvata 1972.

Optužili ga mediji

Kučan tvrdi da nije udbaš i da nema veze s ubistvom Hrvata 1972.

Društvo -
Hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca, navodno je otela UDBA u julu 1972, posle toga je mučen

LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da nema nikakve veze sa delovanjem bivše slovenačke službe državne bezbednosti i odbacio optužbe da je znao za planove nekadašnje jugoslovenske tajne policije o nestanku hrvatskog emigranta u Austriji 1972. godine.

Kučan je reagovao na sastanak slovenačke parlamentarne komisije za peticije i ljudska prava koja je nedavno raspravljala o kršenju ljudskih prava koje su počinili pripadnici Udbe 70-ih godina prošlog veka. Hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca, navodno je otela UDBA u julu 1972, posle toga je mučen, a zatim je nastao, tvrdi amaterski proučavalac arhiva, Roman Leljak.

Kučan je izjavio da su optužbe protiv njega lažne, prenela je agencija STA. Leljak je na sebe privukao pažnju kada je prošle nedelje objavio da je Janez Zemljarič, bivši šef slovenačke tajne policije, zataškao ubistvo hrvatskog emigranta u Austriji 1975. godine.

Na sednicu komisije za peticije i ljudska prava koja je u petak razmatrala pitanje delovanje nekadašnje slovenačke Udbe, bili su pozvani Kučan i nekadašnji načelnik slovenačke službe državne bezbednosti Janez Zemljarič da bi pojasnili svoja saznanja o kršenju ljudskih prava iz tog doba, ali se ni jedan ni drugi nisu odazvali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track