Postignut dogovor: Ratni veterani prekinuli štrajk glađu

Poslušali Dačića

Postignut dogovor: Ratni veterani prekinuli štrajk glađu

Društvo -
Nakon objavljivanja stava Međunarodnog suda u Strazburu o pitanju ratnih dnevnica, biće formiran zajednički tim Vlade Srbije i predstavnika udruženja sa zadatkom da vladi predloži dinamiku i modele rešavanja problema

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić i predstavnici Saveza udruženja boraca dogovorili su se večeras da se prekinu protesti boraca i da se zajednički pronađe najbolje rešenje, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Na sastanku je dogovoreno da se u ovoj godini donesu izmene i dopune Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koje bi obezbedile status borca i zdravstveno osiguranje borcima.

Dogovoreno je da se, nakon objavljivanja stava Međunarodnog suda u Strazburu o pitanju ratnih dnevnica, formira zajednički tim Vlade Srbije i predstavnika udruženja sa zadatkom da vladi predloži dinamiku i modele rešavanja problema.

Kako se navodi, vlada će preporučiti lokalnim samoupravama da obezbede normalno funkcionisanje udruženja boraca i da u skladu sa svojim mogućnostima unaprede položaj boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

"Posebno je ukazana potreba da se pronađu rešenja za zapošljavanje dece palih boraca, ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih i teško obolelih boraca i da se prilikom donošenja socijalnih programa u preduzećima naročito vodi računa o ovoj kategoriji radnika", navodi se u saopštenju.

Grupa članova Udruženja boraca Srbije od 1990. do 1999. sedam dana je štrajkovala glađu u Valjevu, tražeći da nadležni ispune sedam zahteva uključujući i isplatu ratnih dnevnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track