Slab sneg veje u južnoj i jugoistočnoj Srbiji
Foto: Rojters

I do minus 12

Slab sneg veje u južnoj i jugoistočnoj Srbiji

Društvo -
Na delu autoputa od Niša ka Preševu i na Koridoru 10 od Niša doDimitrovgrada ima snega na kolovozu do pet centimetara

BEOGRAD - Slab sneg povremeno provejava na području južne i jugoistočne Srbije, a u ostalim krajevima snežne padavine uglavnom su prestale, dok veliku opasnost u vožnji stvaraju niske temeperature i jak mraz, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS).

Na delu autoputa od Niša ka Preševu i na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada ima snega na kolovozu do pet centimetara, dok na putevima prvog prioriteta prema informacijama JP "Puteva Srbije", vozače očekuju uglavnom mokri kolovozi, na pojedinim sa ledenom pokoricom.

Na putevima drugog prioriteta, preko planinskih prevoja i u višimpredelima treba računati sa raskvašenim ili ugaženim snegom na kolovozu. Niske temeprature, koje se kreću u rasponu od šest do 12 stepeni ispod nule, u mnogome otežavaju čišćenje i prohodnost puteva, jer i bačena so pri ovako niskim temperaturama nema puni efekat delovanja, pa na pojedinim deonicama ima leda na putu.

Vozačima se savetuje da bez adekvatne zimske opreme ne kreću na put, da voze krajnje oprezno i sporije, bez naglih promena pravca i naglog zaustavljanja.

Iz JP "Putevi Srbije" upozoravaju vozače na moguće odrone koji su i pored redovnog čišćenja i uklanjanja sa kolovoza česti i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Odroni su najučestaliji na području Paraćina, Zaječara, Požarevca, Majdanpeka, Žagubice, Golupca, Negotina, Ivanjice, Vranja, Novog Pazara, a posebno treba voziti oprezno kroz klisure i stenske useke duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru.

Prema informacijama Uprave Granične policije, na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su oko 30 minuta.Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana naputevima u Srbiji evidentirano je 119 saobraćajnih nezgoda, 26 lica je teže i lakše povređeno, a dve osobe su izgubile život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track