Glamočić: Srpskoj poljoprivredi milijardu dinara

Država ulaže u agrar

Glamočić: Srpskoj poljoprivredi milijardu dinara

Društvo -
Ulagaćemo u opremu za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, a novac je obezbeđen u budžetu, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da se ne odustaje od ulaganja u razvoj poljoprivrednog sektora.

Država će ove godine, prema njegovim rečima, uložiti jednu milijardu dinara za kratkoročne kredite. "Dalje investicije ćemo nastaviti za preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, ulagaćemo u opremu za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća - to su sve novine predviđene Uredbom i novac je obezbeđen u budžetu", rekao je Glamočić.

On je naveo i da je ministarstvo uvažilo zahteve poljoprivrednika budući da je godina bila teška i sušna. "Opredelili smo se da za sada ostanemo na subvencijama po hektaru od 12.000, ali smo uveli značajne novine. Ostajemo pri tome da poljoprivrednici dobijaju 6.000 po hektaru, tzv bez računa, a od drugih 6.000 hiljada, koje su bile u prethodnom periodu namenjene za kupovinu goriva, sada će moći da kupe gorivo i seme i đubrivo", naveo je ministar. "Na taj način ćemo povećati produktivnost i proizvodnju u poljoprivredi", tvrdi Glamočić.

Ministar Glamočić je, komentarišući Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu, koju je usvojila Vlada, rekao da je tom uredbom predviđeno i povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji.

"Povećali smo u ovoj teškoj godini, za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000", naveo je ministar i dodao da će se nastaviti finansiranje i zapošljavanje mladih savetodavaca.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Agrarni budžet Srbije za 2014. iznosi 45 milijardi i 400 miliona dinara, a za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno je 43 odsto ukupnih subvencija. On je najavio da će Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom Ferero biti potpisan 6. februara. Tim dokumentom predviđena su dugoročna ulaganja u industriju prerade lešnika, za 30 - 40 godina.

Ministar je rekao da se trenutno pregovara i sa jednim autrijskim koncernom o ulaganju u sektor voćarske proizvodnje i skrob. Ministar poljoprivrede je podsetio i na dva kredita od po 100 miliona dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Upravo se u UAE nalazi tim Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede predvođeni ministrom Lazarom Krstićem i privode te razgovore kraju", rekao je Glamočić.

Predstavljanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvojaMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstaviće danas Nacrt Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja u Narodnoj banci Srbije. Dokument kojim su definisani okviri političkih i institucionalnih reformi, kao i osnovne smernice budžetskih podsticaja poljoprivredi i ruralnim područjima za narednu deceniju, predstaviće ministar Glamočić.

Predstavljanju Nacrta Strategije prisustvovaće ambasadori, predstavnici fakulteta i instituta kao i ekspertski tim učesnika koji su radili na procesu izrade ovog dokumenta i predsednici radnih grupa, javnog, privatnog i civilnog sektora i drugi, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

http://www.youtube.com/watch?v=eyjAF8kUH4E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track