Predstavljena Strategija srpske poljoprivrede
Foto: Fonet

Prezentacija u Narodnoj banci

Predstavljena Strategija srpske poljoprivrede

Društvo -
Strategija obuhvata planirani period našeg ulaska u EU i podrazumeva zajedničke agrarne politike ove zajednice

BEOGRAD - Nova strategija poljoprivrede definiše razvojne ciljeve i prioritete uz potpuno uvažavanje koncepta održivog razvoja i jačanje nove uloge poljoprivrede u ekonomiji i društvu, ocenio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Glamočić je, na prezentaciji Nacrta Strategije poljoprivredne i ruralnog razvoja 2014 - 2024, u Narodnoj banci Srbije, naveo da su tom strategijom definisana nova rešenja za pravedniju i ravnomerniju raspodelu raspoloživih sredstava svim potencijalnim korisnicima.

Prema njegovim rečima, reforma poljoprivredne politike trebalo bi da doprinese stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u poljoprivredno prehrambenom sektoru, da obezbede veću stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača i blagostanje seoskog stanovništva.Ministar je rekao da strategija obuhvata planirani period našeg ulaska u EU i podrazumeva zajedničke agrarne politike ove zajednice.

"Za mene ovaj dokument praktično znači predlog mera i poslova za pristup u EU i predlažem da ga tako analiziramo i dopunjujemo", rekao je Glamočić pozvaviši stručnu javnost i predstavnike resornih institucija da se sa svojim predlozima uključe u javnu raspravu o ovom nacrtu.Ambasador Frnacuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio podsetio je da je u EU najintegrisanija politika u oblasti poljoprivrede, jer poljoprivredni budžet predstavlja 40 odsto ukupnog budžeta EU.

On je ukazao da su sve zemlje prenele na EU kompetencije vezane za poljoprivredu, i dodao da će Francuska pomoći Srbiji da se dobro pripremi za pridruživanje EU u ovoj oblasti.Francuska pridaje poseban značaj poljoprivredi, i moje prisustvo ovde svedoči o pomoći Francuske integracijama Srbije u EU, a naročito u oblasti poljorpivrede, rekao je Denio.

Prema njegovim rečima zbog toga su sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije potpisali sporazum o oblastima u kojima žele da sarađuju, a jedna od ključnih je poljoprivreda. "Poznato je da je jedan od aduta Srbije i njen poljoprivredni potencijal. Ali nije dovoljno imati potencijal, nego i strategiju da bi se taj potencijal realizovao", zaključio je francuski ambasador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track