Stefanović: Zakon o javnim nabavkama ispunio očekivanja
Foto: Nebojša Mandić

Ušteda od 230 miliona evra

Stefanović: Zakon o javnim nabavkama ispunio očekivanja

Društvo -
Želimo da pokažemo da radimo po pravu i po zakonitosti i da ovom zemljom može mnogo ozbiljnije da se upravlja, naveo je potpredsednik SNS

BEOGRAD - Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Zakon o javnim nabavkama pokazao svu svoju svrsishodnost i ispunio očekivanja onih koji su ga doneli, iznevši podatak da je 90 odsto postupaka u javnim nabavkama uspešno realizovano.

Stefanović je rekao da je za prvih devet meseci 2013. u odnosu na isti period 2012. ostvarena ušteda od 230 miliona evra. On je objasnio da je potrošeno mnogo manje novca za sličan materijal i slične nabavke. Prema njegovim rečima, to je i dokaz da se u javnim nabavkama ne odugovlači i da svi mogu biti deo postupka u kojem nema korupcije.

Stefanović je rekao i da je u tom procesu smanjena administracija, posebno uvođenjem Registra ponuđača, da se kupuju standardizovani proizvodi i da se time ostvaruju uštede i sigurno snabdevanje. Prema njegovim rečima i ono što se naziva malim nabavkama, a gde je zapravo bio dobar deo korupcije, sada je smanjeno sa 15 na sedam odsto.

On je rekao i da je 80 odsto javnih nabavki urađeno u otvorenom postupku za razliku od 56 odsto u ranijem periodu, kada se često znalo unapred ko će pobediti na tenderu.Stefanović je istakao da se sada sve javne nabavke i čitavi postupci mogu pratiti posredstvom Interneta.

"Želimo da pokažemo da radimo po pravu i po zakonitosti i da ovom zemljom može mnogo ozbiljnije da se upravlja", rekao je Stefanović, koji je dodao da se takvim načinom upravljanja državom šalje poruka za otvaranje novih projekata, a time i obezbeđivanje novih radnih mesta.

On je, odgovarajući na pitanje da li postoji veza između javnih nabavki i nestašice pojedinih lekova u apotekama, rekao da očigledno postoji problem koji nije samo stvar javnih nabavki, već je reč o problemu kojim bi trebalo da se pozabave neki drugi nadležni organi.Stefanović je naveo da je bilo propusta u prošlosti kada je reč o "Apotekarskoj ustanovi Beograd" i nameštanja tendera za određene firme.

"Imate učešće određenih farmaceutskih kuća koje je naraslo u vreme prethodne gradske vlasti i do 60/70 odsto nabavke svih lekova Apotekarske ustanove Beograd. Tu očigledno postoji nešto što nije samo problem javnih nabavki", rekao je Stefanović.On je kazao da će se svakako ispitati sve eventualne manjkavosti postojećeg Zakona o javnim nabavkama i da će se nastojati da se poboljšanjem pojedinih odredaba dođe do toga da se lekovi za neke osetljive kategorije stanovništva ili proizvodi za negu deteta tretiraju na drugačiji način.

"Treba videti kako da nađemo načina da sprečimo korupciju a da obezbedimo redovno i sigurno snabdevanje lekovima, ali u slučajevima vezanim za farmaceutsku industriju mnogo je veći pristup takozvane farmaceutske mafije koja je pokušajem da monopolizuje svoje proizvode na tržištu dovela i do nestašice lekova", poručio je Stefanović, ukazavši da u zdravstvu postoji mnogo problema i da su i tu potrebne reforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track