NE ZABORAVITE RATU: Porez na kuću ili stan može da se plati do utorka
Foto: Aleksandar Jovanović

Nova rešenja u aprilu

NE ZABORAVITE RATU: Porez na kuću ili stan može da se plati do utorka

Društvo -
Za svaki dan zakašnjenja od tog datuma obračunava se zatezna kamata

BEOGRAD - Rok za uplatu akontacije poreza vlasnicima nekretnina ističe danas. Ali, kako je praznik, građani mogu do utorka da uplate ratu.

Za svaki dan zakašnjenja od tog datuma obračunava se zatezna kamata. Pošto nova rešenja za obračun poreza na imovinu neće stići pre aprila, vlasnici nekretnina prvu ratu plaćaju na osnovu iznosa iz starog rešenja.

Ono što izvesno građane očekuje jesu uvećani računi, jer je promenjen način obračuna pa se osnovica za porez na imovinu ne utvrđuje kao ranije na osnovu knjigovodstvene, već tržišne vrednosti. Opštine i gradovi su u međuvremenu odredili limite do kojih poskupljenje može da ide. Tako će najgore proći oni koji imaju nekretnine u Beogradu jer je gradska vlast dozvolila povećanje do 80 odsto. U Kragujevcu se očekuje poskupljenje u proseku od 60 odsto, Nišu 25, Užicu 15, a u Subotici do sedam odsto.

Procena je da u Srbiji svaka peta nekretnina nije prijavljena i da za nju vlasnici ne plaćaju porez. Pre mesec i po dana preko nacionalne službe za zapošljavanje angažovano je oko 40 popisivača koji bi trebalo da popišu imovinu u devet opština u istočnoj Srbiji. Preliminarni podaci pokazuju da je, na primer, u Golupcu od 1.200 popisanih nekretnina pronađeno oko 400 novih. Te nekretnine nikada nisu ni bile u poreskoj evidenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja