RUŠIO SPOMENIK OVK U PREŠEVU: Ko je Milutin Mališić koji je otišao na Krim?
Foto: Četnički Pokret

Četnički pokret

RUŠIO SPOMENIK OVK U PREŠEVU: Ko je Milutin Mališić koji je otišao na Krim?

Društvo -
Nas niko ne naoružava. Oni su otišli tamo. Oni mogu da rade humanitarni karakter, da pomažu stanovništvu, jer tamo je nastao haos, kaže Stevan Vukojević, član Četničkog pokreta

I dok se ukrajinska kriza iznova komplikuje, usred Krima pojavila se grupa koja se predstavlja kao Četnički pokret iz Srbije. Pogledajte ko su oni.

Stevan Vukojević, član Četničkog pokreta, objašnjava da su kontakti uspostavljeni sa kozacima i Rusima koji su u BiH i Krajini ratovali na srpskoj strani. Od tada postoji, kako kaže, saradnja, a spaja ih, dodaje, tradicija i pravoslavlje.

"Nas niko ne naoružava. Oni su ljudi otišli ako su prošli carinu i granicu, nisu mogli da nose oružje, je l' tako? Oni su otišli tamo. Oni mogu da rade humanitarni karakter, da pomažu stanovništvu, jer tamo je nastao haos", kaže Vukojević.

A čovek koji se predstavlja kao komandant odreda "Vukovi" Milutin Mališić nije novo ime. On je 2000, kao član takozvane Oslobodilačke srpske armije, bio deo grupe kojoj je suđeno za navodnu pripremu atentata na Slobodana Miloševića i generala Pavkovića, o čemu su izveštavali i strani mediji.

Mališić je tada jedini oslobođen. Dvanaest godina kasnije, pojaviće se u grupi koja je išla u Preševo, da ruši spomenik pripadnicima OVPBM.

http://www.youtube.com/watch?v=9y6Oulyk00A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track