DRUGAČIJI 8. MART: Vojnikinja ili sutkinja, kako se zove moj posao?
Foto: Kurir

Nežniji, ali ne i slabiji pol

DRUGAČIJI 8. MART: Vojnikinja ili sutkinja, kako se zove moj posao?

Društvo -
Žene u Srbiji u proseku zarađuju manje od muškaraca, a prosečna plata visokoobrazovane žene u Srbiji je za više od 17.000 dinara manja od prosečne plate visokoobrazovanog muškarca

BEOGRAD - Međunarodni dan žena, 8.mart, biće obeležen i kampanjom „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja... Kako se moj posao zove u ženskom rodu?"

Cilj kampanje delegacije EU u Srbiji i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je da se javnost podseti na potrebu poboljšanja položaja žena u društvu i ukaže da je jedan od načina za to upotreba rodno senzitivnog jezika, najavio je EU Info centar, najavljući za 7. mart debatu o ravnpravnosti.

U Srbiji 42 odsto građana smatra da su žene najviše diskriminisana grupa u društvu, pokazalo je istraživanje "Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji" koje su sproveli Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Program UN za razvoj i CeSID.

Žene u Srbiji u proseku zarađuju manje od muškaraca, a prosečna plata visokoobrazovane žene u Srbiji je za više od 17.000 dinara manja od prosečne plate visokoobrazovanog muškarca, rezultati su tog istraživanja.

Ukazuje se i da je Srbija "na putu ka EU, kao i sve druge zemlje kandidati za punopravno članstvo obavezna da posveti punu pažnju poštovanju ljudskih prava, čiji su ženska prava važan deo, kao i garantovanju principa zabrane diskriminacije".

Delegacija EU u Srbiji i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti su zato pokrenuli kampanju koja će trajati od 3. do 8. marta, objašnjava se u saopštenju.

Kampanja se sastoji od objavljivanja blogova, na sajtu EU info centra, istaknutih autorki na temu ženskih prava u Srbiji i debate „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja... Kako se moj posao zove u ženskom rodu?" koja će biti održana 7. marta.

Kroz razgovor sa istaknutim ličnostima iz sfere kulture, medija i umetnosti, na debati će biti traženi odgovori na pitanja kao što su: Koji su razlozi za protivljenje policajkama, inženjerkama, vozačicama? ... Šta znači "nežniji" i "slabiji" pol?

Delegaciju EU će na debati predstavljati ambasador Majkl Devenport, a učestvovaće poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić, novinarka Olja Bećković, glumica Mirjana Karanović.

Delegacija EU obeležiće 8. mart, Dan žena, još jednim događajem koji je organizovan u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnosti i Ženskom parlamentarnom mrežom:

U subotu, 8. marta u okviru projekta "Žene za demokratiju i ravnopravnost" koji finansiraju EU i ambasada Finske biće održana Ženska predizborna konvencija „Glasam za žene".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track