RADNICA SIEPA: Ne znam više šta da lupam!

Kako su pravljeni fiktivni ugovori

RADNICA SIEPA: Ne znam više šta da lupam!

Društvo -
Da bi mogli da izvuku novac iz agencije, zaposleni su morali da potpišu ugovore o delu, a da bi to učinili, morali su da izmisle da su nešto uradili. Problem je što je ugovora bilo 1.339

BEOGRAD - Na kraju su se sprdali.Četvoro bivših direktora SIEPA osumnjičeni su da su ovu državnu agenciju oštetili za 91 milion dinara, i to tako što su pravili fiktivne ugovora s radnicima SIEPA ili s ljudima izvan agencije, o čemu svedoče interne prepiske između zaposlenih, u koje je Kurir imao uvid.Da bi mogli da izvuku novac iz agencije, zaposleni su morali da potpišu ugovore o delu, a da bi to učinili, morali su da navedu, tačnije da izmisle, da su nešto uradili.

Problem je bio izuzetno veliki broj ugovora - čak 1.339 ih je potpisano, pa radnici više nisu znali šta da navedu u opisu posla. O tome svedoči i prepiska između J. S., šefice jedne od službi, i A. K., asistentkinje u SIEPA.- Ne znam više šta da lupam! Stavi Brownfield lokacije u Pirotskom i Pčinjskom okrugu - ima ukupno 72 strane! - navodi u imejlu A. K. U drugom imejlu upućenom šefici A. K. kaže:- Joj, majko mila, ne znam više šta da pišem. Je l‘ može spisak investicionih lokacija, pa da nabrojim opštine: Senta, Sombor, Apatin i Bačka Palanka?U imejlu A. A. upućenom J. S. u julu 2012. godine navodi se da se među pripremljenim temama za autorski ugovor nalazi tekst o srpskim izlagačima za katalog sajma „Automehanika 2012“ u Moskvi na sedam strana, za katalog sajma „World Food Moscow 2012“ u Moskvi na 20 strana i istraživanje trgovinskih lanaca Rusije na 30 strana. Broj strana postao je bitan jer je J. S. u novembru prošle godine tražila od radnika da predaju tekst „koji će imati oko 80 strana“, na šta je jedan od radnika odgovorio: „Šališ se za tih 80 strana?“Iz prepiske N.V. se vidi da su zaposleni pravili ugovore o delu na jedan iznos, a da su dobijali sasvim drugi:- Rekla mi je D. da će doći da potpiše ugovor i, naravno, da nije problem da se deo vrati u SIEPA, ali te molim da organizujete vozača ili kako god da ode po taj novac kod nje jer počinje da radi 28. februara i nije u mogućnosti da izlazi s posla i donosi taj novac.

Prepiska... Imejlovi pokazuju kako su radnici izmišljali poslove koje su uradili
Prepiska... Imejlovi pokazuju kako su radnici izmišljali poslove koje su uradili

RačuniPOSLOVNI SKUP, A NE ŽURKANovac koji je SIEPA dobijala iz državnog budžeta korišćen je i za zabavu. Jedna od radnica obavestila je cirkularnim imejlom svoje kolege da se u zemunskom restoranu „Reka“ 14. januara održava žurka SIEPA. U računu koji je restoran ispostavio SIEPA 14. januara 2011. piše da se u „Reci“ nije održala žurka već „poslovni skup“ za potrebe Evropske mreže preduzetništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track