VMA: Izvedena prva torakoskopija kod kifoze!
Foto: Marina Lopičić

VMA: Izvedena prva torakoskopija kod kifoze!

Društvo -
Operaciju korekcije kongenitalne kifoze kičmenog stuba, nastale usled urođenog poremećaja razvoja pršljenova kod dečaka starosti 15 godina, izveli su potpukovnik dr Milenko Savić, specijalista Klinike za neurohirurgiju i potpukovnik dr Nebojša Marić, specijalista Klinike za grudnu hirurgiju

BEOGRAD - Prva kombinovana operacija videoasistirane torakoskopske hirurgije i klasičnog hirurškog zahvata korekcije urođenog deformiteta kičme kod dece izvedena je na Klinici za neurohirurgiju Vojno medicinske akademije (VMA).

Operaciju korekcije kongenitalne kifoze kičmenog stuba, nastale usled urođenog poremećaja razvoja pršljenova kod dečaka starosti 15 godina, izveli su potpukovnik dr Milenko Savić, specijalista Klinike za neurohirurgiju i potpukovnik dr Nebojša Marić, specijalista Klinike za grudnu hirurgiju.

U prvom aktu operacije urađena je endoskopska torakoskopija i pristupljeno je grudnom košu bez klasičnog otvaranja, odvojeni su veliki krvni sudovi, a kičmeni stub olabavljen kako bi se deformitetu pristupilo sa zadnje strane, saopštila je danas VMA.

U nastavku operacije deformitet pogrbljenosti je u potpunosti ispravljen, kičmeni stub fiksiran šrafovima, a dečak je već od sledećeg dana bio pokretan.

Prednosti ovakvog kombinovanog hirurškog pristupa ogledaju se u tome što operacija traje kraće, manji je gubitak krvi, deformitet je moguće kompletno ispraviti, oporavak pacijenata je znatno brži, što je posebno važno kod osetljivih kategorija pacijenata kao što su deca i starije osobe, piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track