Policijski inspektor: Iskorenićemo nestručnost iz naših službi obezbeđenja
Foto: Zorana Jevtić

Intervju: Milan Milović, Uprava za obezbeđenje

Policijski inspektor: Iskorenićemo nestručnost iz naših službi obezbeđenja

Društvo -
Ne postoji nijedan zakonski osnov da neko koristi rotaciju ukoliko nije u posebnom režimu obezbeđenja stručnih službi, policije i vojske

Prvi korak pri bilo kakvom obliku suzbijanja i iskorenjivanja nestručnosti u službama obezbeđenja predstavljale bi izmene zakonskih propisa.- Donošenjem precizno definisanih propisa koji regulišu nadležnost i obaveze jedinice za obezbeđenje, kao i sankcionisanje propusta, predstavlja prvi i osnovni korak ka uspostavljanju moderne i efikasne službe obezbeđenja - poručuje u intervjuu za Kurir Milan Milović, glavni policijski inspektor u Upravi za obezbeđenje i doskorašnji načelnik unutrašnje kontrole u Upravi carina i specijalni savetnik za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.Na pitanje koji su uslovi potrebni da se stvori moderna efikasna jedinica za obezbeđenje, jedan od najboljih poznavalaca tematike obezbeđenja kaže:- Pre svega, donošenjem ovih normativnih akata dolazi se do pomaka u jačanju, modernizaciji, kvalitetnijoj organizaciji i nadogradnji celokupnog sistema bezbednosti. Takođe, praćenjem, analizom i procenom kretanja bezbednosnih pretnji u našem okruženju dolazi se do zaključka da zakonski propisi moraju pratiti trend kretanja bezbednosnih pretnji u svetu.Kako komentarišete izjavu Aleksandra Vučića da će se smanjiti broj vozila sa svetlosno-zvučnom signalizacijom (rotacijom)?- Premijer Vučić je kao državnik koji se nalazi na čelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala pokazao visok nivo bezbednosne kulture kad je naložio da se ispita da li je neophodan toliki broj vozila, kao i zloupotrebe vezane za korišćenje službenih automobila opremljenih rotacijama. To što je neko vozilo u vlasništvu nekog ministarstva vlade ne znači i ne može po zakonu automatski da ima i obeležja kao da je vozilo pod pratnjom. Nema zakonskog osnova za to da neko ima i koristi rotaciju ukoliko nije u posebnom režimu obezbeđenja stručnih službi, policije i vojske. Toliki broj vozila pod rotacijom otežava rad službi obezbeđenja što delimično može narušiti i funkcionisanje sistema bezbednosti u zemlji.O čemu je zapravo reč, otkud toliki broj rotacija?Vozači mahom samoinicijativno stavljaju dodatnu svetlosno-zvučnu signalizaciju i na taj način „postaju“ deo sistema obezbeđenja, a u suštini narušavaju funkcionisanje sistema obezbeđenja jer s njima mahom ne postoji koordinacija sa službama obezbeđenja, a pitanje je i kako oni koriste tu signalizaciju, čija je upotreba zakonom regulisana.

Slažete li se sa izjavom direktora policije Milorada Veljovića da je bilo bezbednosnih propusta u obezbeđenju vozila predsednika Tomislava Nikolića, zbog čega je naložio istragu?Smatram da je direktor policije postupio apsolutno u skladu sa zakonom i u interesu zaštite bezbednosti predsednika kad je naredio da se ispitaju okolnosti u vezi sa saobraćajnom nezgodom sa blindiranim automobilom predsednika. Da li je bilo propusta, pokazaće istraga.

Kakva je budućnost terorističkih i kriminalnih organizacija i koje vrste atentata postoje?

- Terorističke organizacije konstantno prate razvoj naučno-tehnoloških dostignuća iz sfere napada na određeni objekat, ličnost, poseduju vojnu stručnu osposobljenost i organizovanost. Dosta ulažu u obuku ljudstva u rukovanju najsavremenijim naoružanjem i opremom. Karakteriše ih visoka konspirativnost u razmeni informacija, što ukazuje na visok stepen obaveštajne i kontraobaveštajne stručne osposobljenosti, kao i na unutrašnju organizovanost. Ono što je zabrinjavajuće jeste da se polako brišu granice između organizovanog kriminala i terorizma.

Njihova sve bolja povezanost rezultira razmenom informacija, kupoprodajom nelegalnog oružja, prodajom narkotika, trgovinom belim robljem, činjenjem uzajamnih usluga... Zajedničko za ove dve organizacije jeste to što nijedna ne može da funkcioniše bez novca. Sve češće do njega dolaze povezivanjem s kriminalnim grupama, koje ga stiču na nelegalan način, te tako dolazi do njihove saradnje. S druge strane, mnoge kriminalne bande stiču i političke ambicije, pa u cilju njihovog ostvarenja posežu i za najradikalnijim, politički motivisanim nasiljem.

Šta je osnovni zadatak obezbeđenja?- Osnovni cilj i namena službi obezbeđenja je preventivni rad, tj. preduzimanje svih preventivnih mera i radnji da bi se eventualni rizik i opasnost po bezbednost državnika izbegli, a ukoliko dođe do nastupanja rizika i opasnosti, zadatak je zaštititi štićeno lice i što pre skloniti državnika sa mesta ugrožavanja na unapred utvrđeno bezbedno mesto.

Stupanjem na dužnost državnik kao predstavnik jedne od najviših državnih institucija dobija i poseban režim obezbeđenja i dužan je da se ponaša u skladu sa uputstvima službi obezbeđenja. Pripadnici obezbeđenja preduzimaju mere i radnje na obezbeđenju njegovog radnog mesta, rezidencije, automobila, restorana u kojem će jesti, aviona kojim će leteti, trasu kretanja kojom će proći... Sve ovo zahteva preduzimanje posebnih mera i radnji od strane službi obezbeđenja, što iziskuje izuzetno visok nivo stručne osposobljenosti i profesionalizma.

Koje su najmodernije i najefikasnije službe obezbeđenja u svetu i koji su uslovi potrebni da se stvori efikasna jedinica za obezbeđenje?

- Najmodernije i najefikasnije službe obezbeđenja u svetu imaju Izrael, SAD i Engleska. Zajedničko za sve navedene službe je da ih odlikuje izuzetno visoka stručna osposobljenost i izuzetno visok nivo profesionalnosti. Sve službe rade sinhronizovano s kontraobaveštajnim službama jer samo apsolutna sinhronizovana saradnja neposrednog obezbeđenja i kontraobaveštajnih službi može pružiti adekvatnu zaštitu nekom državniku, a upravo nepostojanje sinhronizacije između ovih službi može biti fatalno po bezbednost štićenog lica - državnika.

ČINJENICENajčešći napadi u vozilima- Atentat predstavlja pojedinačni akt nasilja terorista, odnosno ubistvo visokih političkih zvaničnika jedne zemlje radi njene destabilizacije i narušavanja ustavom utvrđenog poretka.- Cilj terorista izvršenjem atentata jeste pokušaj zaustavljanja vođenja jedne politike, izazivanje haosa, osećaja nesigurnosti građana, otežan rad i funkcionisanje državnih institucija, kao i celog državnog aparata.- U više od 80 odsto slučajeva štićeno lice se napada na trasi kretanja, odnosno u automobilima.n U periodu od 1970. do 1990. godine na meti atentatora našla su se čak 63 šefa država i vlada.- U sistemu bezbednosti najznačajnije mesto zauzimaju jedinice posebno namenjene za obezbeđenje predstavnika najviših državnih institucija.

Ozbiljne poslediceATENTAT KAO UVOD U SPECIJALNI RATKakve su prednosti sprečenog, a kakve su posledice izvršenog atentata po jednu zemlju?- Sprečavanje izvršenja atentata na državnika pokazuje visoku stručnost, obučenost, spremnost i visoku profesionalnost sistema bezbednosti jedne zemlje na zaštiti predstavnika državnih institucija u zemlji. Takođe, pokazuje spremnost celokupnog državnog aparata da zaštiti i obezbedi nesmetano funkcionisanje svojih državnih institucija.Atentat može poslužiti kao uvod u druge oblike neprijateljskog ispoljavanja subverzivnih delatnosti, specijalnog rata, puča, zavere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track