UPRAVA CARINA: Uputstvo za slanje humanitarne pomoći

Važno

UPRAVA CARINA: Uputstvo za slanje humanitarne pomoći

Društvo -
Apeluje se da se roba ne šalje na prelaze na kojima je zbog poplava rad otežan, a to su pre svega carinske ispostave na zapadu zemlje, na granici sa Bosnom i Hercegovinom

Uprava carina objavila je danas uputstvo za slanje humanitarne pomoći kako bi donacije što pre došle do onih kojima su najpotrebnije.

Apeluje se da se roba ne šalje na prelaze na kojima je zbog poplava rad otežan, a to su pre svega carinske ispostave na zapadu zemlje, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Prema poslednjim informacijama, rad je i dalje u prekidu samo na ispostavi Sremska Rača, dok je u ostalima stanje normalizovano.

Carina podseća da sva roba koja se šalje u humanitarnoj pomoći najčesće podleže kontroli i da je za nju potrebna posebna saglasnost neke od nadležnih inspekcijskih službi - sanitarna, fitosanitarna, veterinarska, kao i kontrola koju sprovodi Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Na žalost, inspekcijske službe nisu prisutne na svim prelazima, pa se može dogoditi da se na saglasnost čeka zbog toga, a ne zbog neefikasnosti carinske službe. Zbog toga bi trebalo obratiti pažnju na to gde i u kom intervalu rade ove inspekcijske službe.

U uputstvu se navodi da se prilikom slanja humanitarne pomoći naznači ko je donator a ko primalac, a preporuka je da ukoliko se roba ne šalje na unapred predodređenog primaoca, oni koji je šalju naznače da je primalac Crveni krst Srbije.

Donatorima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji otpreme ili nekoj drugoj usputnoj EU članici, zbog bržeg okončanja carinske procedure. Za pošiljke koje humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU, šalju primaocima u Srbiji potrebno je podnetnu izvoznu deklaraciju podnetu u matičnoj zemlji ili bilo kojoj drugoj državi članici EU.

Za pošiljke koje šalju udruženja građana, kompanije, organizacije, crkve i klubovi iz EU primaocima u Srbiji, takođe važe isti uslovi, a ukoliko pravno lice šalje humanitarnu pošilju u svoje ime, uz izvoznu deklaraciju se prilaže i faktura ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

Kada diplomatska predstavništva šalju humanitarne pošljke, potrebno je podneti izvoznu deklaraciju u bilo kojoj državi članici, a uz to priložiti i popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći. Uputstvo za građane je da na pošiljkama koje šalju treba naznačiti ko je donator a ko primala, a apel je da se pošiljke ne šalju na unapred određenog primaoca, već da se kao primalac naznači Crveni krst Srbije.

Izvoz ovih pošiljaka obavlja se uz obavezno prilaganje popisa robe (specifikacija robe) u kojoj bi trebalo navesti koja roba se nalazi u tovaru, ko i njenu okvirnu količinu, a takođe je potrebno priložiti i overenu izjavu donatora.

U uputstvu se podseća da Zakon o dnacijama i humanitarnoj pomoći predviđa da primalac donacije i humanitarne pomoći bude oslobođen od plaćanja carine, drugih uvoznih dažbina i taksi koje se plaćaju prilikom uvoza robe koja je predmet donacije i humanitarne pomoći.

Zakonom je propisano da državni organi, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove, druge organizacije i zajednice koje ne ostvaruju dobit, kao i domaće i strane humanitarne organizacije mogu primati donacije i humanitarnu pomoć.

Primalac donacije i humanitarne pomoći, prema tom zakonu, treba da uz zahtev za oslobođenje, carinarnici podnese i zjavu donatora, odnosno davaoca humanitarne pomoći iz koje se vidi da se roba šalje besplatno, izjavu da će roba biti upotrebljena u humanitarne, naučne, prosvetne, kulturne, sportske, verske i umetničke svrhe, unapređenje uslova života stanovništva i zdravstvene zaštite, zaštitu životne sredine.

Takođe neophodno je podneti i izvod iz registra, ili drugi dokaz da se bavi nekom od ovih delatnosti, a taj dokaz ne podnose državni organi i organi jedinica lokalne samouprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track