KOORDINATORKA UN: Srpska vlada učinila sve što je mogla sa postojećim sredstvima
Foto: Fonet

Vojčakova Solorano

KOORDINATORKA UN: Srpska vlada učinila sve što je mogla sa postojećim sredstvima

Društvo -
Ono što je srpska vlada činila zaista može biti uzor, posebno na terenu, vodeći računa o zaštiti stanovništva i spasavajući ljudske živote, rekla Irena Vojčakova Solorano

BEOGRAD - Koordinatorka UN u Beogradu Irena Vojčakova Solorano pohvalila je angažovanje Vlade Srbije za vreme i posle poplava i ocenila da je Vlada, imajući u vidu okolnosti, učinila sve što je mogla sa sredstvima koja je imala."Ono što je srpska vlada činila zaista može biti uzor, posebno na terenu, vodeći računa o zaštiti stanovništva i spasavajući ljudske živote", rekla je Vojčakova Solorano Radiju Slobodna Evropa.

"Mislim da je taj posao zaista dobro obavila, a mi smo priskočili u pomoć čim smo dobili zahtev. Dakle, možemo samo uputiti čestitke za izuzetno odgovorno urađen posao, posebno u najugroženijim opštinama", navela je ona. Predstavnica UN je primetila da se u svakoj prirodnoj katastrofi čuju i kritike, jer ljudi uvek smatraju da je posao mogao biti obavljen bolje i efikasnije. "Mi to razumemo, ali imajući u vidu okolnosti, kao i činjenicu da nikad u istoriji Srbije nije bilo ovakve katastrofe, smatramo da je Vlada učinila sve što je mogla sa sredstvima koja je imala", rekla je ona.

Vojčakova Solorano je poručila da UN podržavaju sazivanje donatorske konferencije za zemlje regiona pogođene poplavama i da rade na tome zajedno sa EU, koja će, prema njenim rečima, najverovatnije biti i najveći donator. "Nadam se da će uskoro biti najavljeno u kojoj formi i na koji način će to biti organizovano", kazala je ona. Vojčakova Solorano je rekla da međunarodni eksperti u timu UN, zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije i EU, već počinju rad na proceni štete i najavila da će krajem sedmice imati izveštaj o konkretnijim rezultatima, koji će biti predstavljen javnosti.

Na pitanje na šta će biti fokusirana pomoć tima UN Srbiji posle poplava, ona je rekla da će ta pomoć biti veoma široka. "Pre svega ćemo pomagati Vladi Srbije u onome što ona sama čini. Zatim, na osnovu procene koju ćemo imati, usredsredićemo se na štete pričinjene životnoj sredini, poljoprivredi, privatnom sektoru, a pozabavićemo se, naravno, i socijalnim, kao i aspektima zapošljavanja", rekla je Vojčakova Solorano.

Ona je napomenula da dobra uprava podrazumeva i transparentnu i participatornu vladu i poručila da je nužno poboljšati pripremljenost za prirodne nesreće.

"Neke slabosti ispoljile su se upravo zato što se nikada ranije nije dogodila katastrofa ovih razmera. Nije, recimo, bilo razrađenog, uigranog, ali čvrstog, sistema komunikacije između mnogobrojnih aktera, ali to nije nešto u čemu je Srbija izuzetak - i druge zemlje suočavale su se sa takvim problemom", rekla je Vojčakova Solorano. Ona je ocenila da su poplave pokazale da je nužno uvek biti pripravan, što podrazumeva valjano planiranje održive ekonomije, izgradnju i održavanje obaloutvrde i kontrolisanje korita reka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track