ISPRAVKA: OPASNI I NEUTEMELJENI SAVETI ZA PREŽIVLJAVANJE ZEMLJOTRESA
Foto: Printcsreen

ISPRAVKA: OPASNI I NEUTEMELJENI SAVETI ZA PREŽIVLJAVANJE ZEMLJOTRESA

Društvo -

Analiza sajta Istinomer opovrgla je savete koje je dao Dag Kop, direktor Američkog međunarodnog tima za spašavanje (ARTI) u slučaju preživljavanja zemljotresa, a koje je nazvao "trouglom života", i navodi nas na to da praćenje ovih saveta može biti opasno po život.

Najdiskutabilniji je savet Daga Kopa da se za vreme zemljotresa ne treba skrivati ispod objekata. Kop je, naime, svoje preporuke zasnovao na eksperimentu u Turskoj, u kom je, kako sam navodi, učestvovao nakon razornog zemljotresa.

Suština eksperimenta bila je da su u zgradu, predviđenu za rušenje, stavili lutke koje su simulirale ljude u vežbi spasavanja posle zemljotresa. Nakon urušavanja zgrade, neke lutke koje su bile postavljene oko velikih i teških predmeta, zaista su ostale neoštećene, što je poslužilo kao dokaz za njegovu teriju “Trougao života”, piše pomenuti američki portal za proveru činjenica. Međutim, problem je, kako se objašnjava, to što nije simuliran zemjotres, to jest što je zgrada srušena tako da se uopšte nije tresla, kao što se to dešava prilikom stvarnih potresa.

I Univerzitet u Vašingtonu upozorava da neki od saveta iz “Trougla života” potencijalno mogu biti opasni za život, jer polaze od pogrešnih pretpostavki, poput one da se zgrade tokom zemljotresa uvek urušavaju tako da unište sav nameštaj na koji padnu, što, kako se navodi, nije istina. Na kraju, ali ne i nevažno, nije sporna samo teorija “Trougao života”, već i imidž njenog tvorca, koji tvrdi da je učestvovao i u akciji spasavanja žrtvava terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Časopis “Albukerki žurnal” svojevremeno je pisao da ima malo dokaza da je Dag Kop zaista učestvovao u spasilačkim akcijama posle napada 11. septembra 2001, te da je reč o oportunisti i samoproglašenom guruu spasavanja, navodi “Snopes”, američki portal za proveru činjenica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track