DIPLOMIRAJTE DO 2017: Večitim studentima još jedna šansa!
Foto: Shutterstock

PREDLOG Ministarstvo prosvete produžiće rok za završetak školovanja

DIPLOMIRAJTE DO 2017: Večitim studentima još jedna šansa!

Društvo -
Kraj Oko 20.000 studenata koji su fakultet upisali pre 2006. zahvaljujući izmenama Zakona o visokom obrazovanju imaće priliku da diplomira do 2017.

BEOGRAD - Još nije kasno za diplomu.Više od 20.000 večitih studenata u Srbiji dobiće šansu da steknu fakultetsku diplomu u naredne tri godine. Najveći broj njih postali su studenti još devedesetih, ali će im, ukoliko bude usvojen predlog novog zakona o visokom obrazovanju, ipak biti pružena prilika da polože preostale ispite do kraja septembra 2017. godine.Otežano zbog posla- Ministarstvo prosvete će predložiti izmenu Zakona o visokom obrazovanju kojom bi se tzv. večitim studentima upisanim pre 2006/2007. godine rok za završetak studija produžio do školske 2017/2018. godine. Prema nekim anketama, tih studenata ima više od 20.000. U dijalogu sa studentima saznali smo da su većini ostala svega dva ili tri ispita do završetka fakulteta. To su ljudi koji već rade i zbog toga otežano polažu ispite.

Država neće imati nikakav trošak zbog produžavanja roka, jer je povećanje broja diplomiranih za Srbiju dobitak - kaže za Kurir prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje, investicije, učenički i studentski standard i javne nabavke.Stupar ističe da ima studenata koji su stariji i od njega, što znači da imaju više od 63 godine. Ipak, on veruje da će većina večitih studenata uspeti da završi fakultet do 2017. - O sudbini onih koji ne uspeju odlučivaćemo na osnovu procene brojnosti i trenutne situacije - napominje on.Finansijski usloviFinansijske uslove pod kojima će studentima biti pružena mogućnost da završe studije određivaće svaki fakultet pojedinačno.- To zavisi od fakulteta do fakulteta jer su oni nezavisni u odlučivanju od Ministarstva prosvete. Na osnovu toga da li su studenti opravdano produžili studiranje, fakulteti će odlučivati i da li će im i na koji način pomoći - kaže za Kurir Miloš Obradović, student prodekan.

Stupar: Ima studenata koji su stariji i od mene, dakle imaju više od 63 godine
Stupar: Ima studenata koji su stariji i od mene, dakle imaju više od 63 godine

PavlovićNEMAJU MOTIV DA UZMU DIPLOMUPredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da nema ništa protiv toga da se večitim studentima produži rok za završetak fakulteta, ali sumnja da će oni imati motiv da ga u tom roku završe.- Ako postoji neki rok za završetak fakulteta, onda on u uređenom društvu mora da se poštuje. Pitanje je kakav je motiv studentima da završavaju fakultet kada i oni koji su ga završili po tri-četiri godine sede bez posla. Ako nemate partijsku podršku da dobijete posao, onda nemate ni motiv da završite fakultet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track