AFERA DOKTORAT: Mića Megatrend podnosi ostavku!
Foto: Damir Dervisagic

U Londonu traži disertaciju

AFERA DOKTORAT: Mića Megatrend podnosi ostavku!

Društvo -
Mića Jovanović podnosi ostavku na mesto rektora "Megatrenda" i potpredsednika Konferencije univerziteta. Trenutno u Londonu traži izgubljenu doktorsku disertaciju

BEOGRAD - Rektor i vlasnik univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović izjavio je da "podnosi ostavku na sve funkcije" i da trenutno boravi u Londonu i traži "izgubljeni" doktorat.

Jovanović je za RTS rekao da, pored kompletne dokumentacije koju poseduje o svom doktoratu koji je branjen u Londonu, ima i dokumentaciju u Beogradu na Univerzitetu.

"Hoću da imam sada sveži dokument koji to potvrduje, tako da sam došao u London samo na dva - tri sata da bih ove gnusne laži pobio. Posle 38 godina moje uspešne karijere, ja sam došao sada, dve godine pred penziju, da se pravdam za doktorat jedan i drugi, i za sve - za moju uspešnu karijeru", rekao je Jovanović koji smatra da je priča o njegovom doktoratu "montirana".

"Radi se o tome da je moj doktorat uredno predat pre 30 i nešto godina. Bio je prijavljen u okviru Britanskog saveta za nacionalna akademska zvanja i ja sam svoju doktorsku disertaciju prijavio i branio pred ovom institucijom. To je vladina institucija, koja je u to vreme bila iznad svih univerziteta", naglasio je Jovanović.

On kaže i da institucija u kojoj je branio svoj doktorat nije bio fakultet, već nešto u rangu našeg Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

"U odbrani doktorata angažovala je sve univerzitetske institucije. U mom slučaju to je bila LSE (London Sćool of Economics), ova koju osporavaju, a druga je Politehnicki fakultet u Portsmutu (Portsmouth Politećnic), a to je preraslo u univerzitet", objašnjava Jovanović.

Kako tvrdi svuda jasno piše da je doktorirao u Londonu, ali da, ipak, ima prostora za "manipulacije".

"Doktorirao sam na Britanskom savetu, to je u to vreme tako bilo, jer sam imao jeftiniju školarinu i neke druge pogodnosti, ali mi je mentor bio Stiven Vulf i imao sam još dva člana komisije i to sve uredno postoji u Savetu za nacionalna akademska priznanja (CNAA), odnosno 1992. je britanska vlada ukinula ovu instituciju i kompletna arhiva je prešla na Londonski otvoreni univerzitet", naveo je Jovanović.

Na pitanje kako je moguće onda da njegove doktorske disertacije nema, on je rekao da mora da je ima i da je zato došao u London i podvukao da nije došao nepripremljen, kao i da je stigao privatnim avionom, pošto ga, kako kaže, "i zbog toga mrze".

Na pitanje šta će raditi ako ne pronađe doktorat, Jovanović je rekao:

"Šta da radimo ako ne postoji. Pre 32 godine nije bilo kompjuterske evidencije podataka, arhiva se selila, ja sam siguran da postoji i siguran sam da su, oni koji su pravili navodno istraživanje, napravili namerno burgiju. Ja verujem da to postoji".

On je rekao da će podneti ostavku na mesto rektora univerziteta i potpredsednika Konferencije univerziteta, samo zato što ministar to traži od njega.

"Ne zbog moralne obaveze, jer nemam mrlju na obrazu. Ako ministar prosvete ima takav zahtev, ja ću ga ispuniti", rekao je on i dodao da je ostavku već napisao.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić pozvao je juče Jovanovića da podnese ostavku pošto je međunarodna procedura za proveru Jovanovićevog doktorata pokazala da akademsko zvanje nije stekao na Londonskoj školi ekonomije (London Sćool of Economics) kako je, inace, Jovanović tvrdio.

Verbić je rekao da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora "Megatrenda", i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku.

Povodom toga danas su se oglasili i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Vučić je rekao da nije iznenađen time što je utvrđeno da je doktorat Miće Jovanovića, rektora Univerziteta Megatrend lažan, ali je rekao i da ne vidi kakve to veze može da ima s doktoratom na Megatrendu Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije.(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track