Predsednik Nikolić: Srbija je ušla u Prvi svetski rat da bi opstala
Foto: Tanjug

Skup u SANU

Predsednik Nikolić: Srbija je ušla u Prvi svetski rat da bi opstala

Društvo -
Ako prihvatimo da neistina ovlada da bi nama sutra možda bilo bolje, kako to da stavimo u istu ravan sa krvlju naših predaka koja je natopila srpske zemlje, rekao je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ne sme da dozvoli da se revidiraju činjenice i falsifikuje istorija u vezi sa uzrocima otpočinjanja Prvog svetskog rata.

"Ako prihvatimo da neistina ovlada da bi nama sutra možda bilo bolje, kako to da stavimo u istu ravan sa krvlju naših predaka koja je natopila srpske zemlje", rekao je Nikolić u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) na skupu "Srbi i Prvi svetski rat 1914-1918. godine". Nikolić je istakao da je Srbija ušla u Veliki rat da bi opstala i jer nije imala alternativu.

"Jedna mala i hrabra zemlja ušla je u pravedmu borbu za slobodu, čudom je izvojevala pobede, preživela golgotu", rekao je predsednik.On je dodao da "niko ozbiljan" ne optužuje Srbiju kao uzročnika Prvog svetskog rata.

"Pojedinci iz moćnog ešalona će činjenice izvaditi iz konteksta, preokrenuti ih, promeniti im smisao, dati im novo ruho i laž će postati globalno plasirana činjenica. Srpsku borbu za slobodu, sada bi da bace u blato", rekao je Nikolić.Kako je dodao, namera je da svet veruje da su Srbi izazvali rat koji je odneo 10 miliona ljudskih života.

"Kao i sada, kada pokušavamo da otvaramo vrata širom sveta, i u tom vremenu Srbija je bila raskršće svetova, kolač koji su velike sile delile među sobom", rekao je Nikolić.

Predsedništvo SANU smatra da stogodišnjica početka Prvog svetskog rata predstavlja pravu priliku da se okupe njegovi poznavaoci iz zemlje i inostranstva i tom prilikom izlože svoje viđenje.Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je da su pojedinci bili skloni da odgovornost za rat pripišu Rusiji i Srbiji.

"Zaboravljaju da je Srbija bila prisiljena da uđe u rat, da bi se odbranila od neprijatelja i očuvala svoju čast. Ta borba koštala je Srbiju teških ljudskih života i materijalnih žrtava", rekao je Hajdin Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je dodao da je istina o uzrocima Prvog svetskog rata na strani srpskog naroda."Ono što se desilo u Sarajevu samo je odraz bunta naroda koji nije hteo da trpi vlast druge zemlje", rekao je on.Govoreći o ceremonijama obeležavanja početka rata, Dodik je rekao da ona u Sarajevu predstavlja "monstruoznu spletku" koja oslikava političke ciljeve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track