Najnovije vesti

BIVŠI SEKRETAR SAVETA EVROPE: Mića Jovanović me je prevario za pare!
Foto: Nemanja Pančić

Ekskluzivno: Političar o saradnji s lažnim doktorom

BIVŠI SEKRETAR SAVETA EVROPE: Mića Jovanović me je prevario za pare!

Društvo
Austrijski političar Valter Švimer tvrdi da je Jovanović, kome je pomogao da preuzme univerzitet u Beču, prestao da plaća obaveze

BEOGRAD - Austrijski političar i bivši generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer, koji je pre četiri godine imenovan za predsednika beogradskog Megatrend univerziteta, kaže za Kurir da o bivšem rektoru Mići Jovanoviću ne može ništa lepo da kaže.- Nisam imao dobra iskustva sa Mićom Jovanovićem. Imali smo dogovor, gde se on ugovorom obavezao da će isplatiti određenu novčanu sumu za finansiranje Megatrenda u Beču. Posle nekog vremena, tačnije u novembru 2012. godine, u potpunosti je prestao da plaća svoje dospele obaveze. Pokušavao sam da dođem do Jovanovića i, kada sam ga se napokon dokopao, on mi je priznao da je već potrošio previše novca za taj projekat. Bio mu garantMeđutim, suma koju je isplatio nije bila ni približna onoj na koju se ugovorom obavezao - kaže Švimer, koji je početkom ove decenije pomogao Megatrendu da preuzme Međunarodni univerzitet u Beču i bio garant Jovanoviću za poslovanje u Austriji.Valter Švimer potvrđuje da u vreme kada je Jovanović preuzeo Međunarodni univerzitet u Beču ova institucija nije više bila akreditovana u Austriji, ali su studenti imali pravo da, na primer, prelaze iz Beograda u Beč i obrnuto.

Bio jednom jedan fakultet... Megatrend  u Beču
Bio jednom jedan fakultet... Megatrend u Beču

- Međutim, posle nekog vremena Jovanović je jednostavno prestao da plaća dospele obaveze - kaže Švimer i dodaje:- Ne samo da sam razgovarao telefonom, leteo sam i za Beograd da razgovaram s Jovanovićem, ali bezuspešno - kaže on i zaključuje da Jovanović jednostavno nije imao ili nije više hteo da daje novac za Međunarodni univerzitet u Beču, tako da Megatrend međunarodni univerzitet više ne postoji u Beču.Nema akreditacijuKako objašnjava Švimer, pre nego što ju je Jovanović preuzeo, ova visokoškolska ustanova izgubila je akreditaciju, koja joj je dodeljena 2001. godine.Naime, Međunarodni univerzitet u Beču je u januaru 2001. dobio akreditaciju od Austrije i postao priznata visokoškolska institucija. Međutim, ubrzo je državi postalo jasno da ima velike probleme sa nekim od ključnih akreditovanih zahteva - stalno zaposleni i njihov izbor, istraživački rad, biblioteka, itd. Zato je samo godinu dana kasnije najavljeno da će mu se ukinuti akreditacija, što je Republika Austrija i uradila krajem jula 2003. Zatvoren prošle godineTako je Međunarodni univerzitet u Beču, do danas, jedina visokoškolska institucija u Austriji koja je imala, pa izgubila akreditaciju. Uprkos tome, ovaj univerzitet je nastavio da radi u Beču, sa licencom američke savezne države Alabama, ali ne i američkom visokoškolskom akreditacijom za dodeljivanje diploma s titulama. Godine 2011. udruženje-vlasnik Međunarodni univerzitet u Beču moralo je, po nalogu Trgovinskog suda u Beču, da bude ugašeno - nakon bezuspešnih pokušaja da se ova nesolventna organizacija finansijski oporavi. Međunarodni univerzitet u Beču je potom bio preuzet od Megatrend univerziteta, te transformisan u Megatrend međunarodni univerzitet u Beču. Međutim, i on je u međuvremenu postao nesolventan, pa je konačno zatvoren prošlog februara.

Blisko prijateljstvoMIĆA ČUMETA NAZIVA KUMOM!Interesantno je i to da je doskorašnji rektor univerziteta Megatrend Mića Jovanović u više nego odličnim odnosima sa zaštićenim svedokom Ljubišom Buhom Čumetom.- Mića je veoma blizak sa ovim zaštićenim svedokom, a malo ljudi zna da on Čumeta, koji se spominjao kao šef „surčinskog klana“, oslovljava sa „kume“ - otkriva izvor Kurira.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...