POSLEDNJA ŠANSA: Večitim studentima rok do 2016.
Foto: Beta Ilustracija

Nacrt zakona ide na ruku akademcima

POSLEDNJA ŠANSA: Večitim studentima rok do 2016.

Društvo -
Nacrt predviđa i da svi koji su fakultete upisali 2005. i ranije, imaju rok da završe studije do kraja školske 2015/16. Rok za studente medicine nešto je duži

BEOGRAD - Studenti će i u narednoj školskoj 2014/15. godini moći da se upišu na budžet sa 48 bodova, ali će im broj ispitnih rokova biti smanjen sa šest na pet.

To predviđa Nacrt o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju. Ovaj nacrt proći će još jednu javnu raspravu, a trebalo bi da bude usvojen do septembra. Studenti već sada mogu da mu se raduju, jer većina izmena ide njima u korist. Čak i predviđeno smanjenje ispitnih rokova neće negativno uticati na akademce, budući da fakulteti i dalje imaju pravo da organizuju vanredne ispitne rokove.

Kako se troši novac od školarina

Ako nacrt bude usvojen, studenti će konačno moći da vide i kako fakulteti troše njihov novac od školarina. Naime, ovaj dokument nalaže veću transparentnost fakulteta. Oni bi ubuduće na svojim internet stranicama morali da objavljuju merila za utvrđivanje visine školarine, kao i podatke o iznosu novca kojim raspolažu, uključujući donacije, poklone i sve druge izvore prihoda.

Nostrifikacija

Lepa vest za stručnjake iz inostranstva je da će ovim nacrtom znatno biti ubrzana i pojeftinjena procedura nostrifikacije stranih diploma u Srbiji. Postojaće dve vrste nostrifikacije: radi nastavka obrazovanja i radi zapošljavanja. Oni koji se vrate u Srbiju da bi ovde nastavili školovanje, diplomu će nostrifikovati na fakultetu kome su podneli zahtev, a fakulteti će diplome morati da nostrifikuju u roku od 60 dana od dana prijema zahteva. Nostrifikaciju radi zapošljavanja sprovodiće ministarstvo preko Nacionalnog centra za priznavanje stranih visokoškolskih isprava (ENIC/NARIC centar) u roku od 90 dana. Cena nostrifikacije biće jedinstvena i odrediće je ministar prosvete. Podsetimo, nostrifikacija sada traje i duže od godinu dana, a ova procedura košta od 500 do 1.000 evra.

Večitim studentima na radost

Još jedna novina je da bi studenti strukovnih studija dobili pravo na master studije koje bi nosile najmanje 120 ESPB bodova i zvanje “master strukovnih studija”.Nacrt dalje predviđa da “večiti” studenti, odnosno svi oni koji su fakultete upisali 2005. godine i ranije, imaju rok da završe studije do kraja školske 2015/16. godine. Rok za studente medicine nešto je duži i oni će morati da diplomiraju do kraja 2016/17. godine. I ova izmena je na strani akademaca koji bi po starom zakonu morali da završe fakultet do 30. septembra ove godine ili bi izgubili status studenta.(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track