TAČKA NA SLUČAJ: Tužilaštvo istražuje kako je trošen novac sa Tijaninog računa
Foto: Tanjug

MUP formira Radnu grupu

TAČKA NA SLUČAJ: Tužilaštvo istražuje kako je trošen novac sa Tijaninog računa

Društvo -
Odluka donesena zbog sumnje koju je izazvalo insistiranje roditelja male Tijane da donacija Institutu za majku i dete bude tajna

MUP Srbije će formirati specijalnu radnu grupu koja će istražiti kako je trošen novac s računa male Tijane Ognjanović i tako konačno staviti tačku na ceo slučaj. Ova odluka je donesena zbog sumnje koju je izazvalo insistiranje roditelja male Tijane da donacija Institutu za majku i dete bude tajna.- Nalog za ovu istragu dat je nakon poslednjih dešavanja vezanih za Institut za majku i dete, i brojnih nejasnoća. Tome je naročito doprinelo insistiranje porodice Ognjanović da njihova donacija Institutu bude tajna. Radna grupa MUP-a ispitaće sve tokove novca i konačno rasvetliti koliko je sredstava bilo i kako je on trošen - otkriva izvor iz MUP-a.

Nebojša i Jelena Ognjanović, roditelji osmogodišnje Tijane, posle njene smrti nisu želeli javno da govore šta će učiniti sa 1,6 miliona evra, koliko je ostalo na računu od donacija građana. Njihovo skrivanje i ćutanje pokrenulo je razne polemike, među kojima je preovladavalo mišljenje da Ognjanovići deo novca hoće da zadrže za sebe. Sumnje su se dodatno produbile nakon što su insistirali na tome da i njihova donacija Institutu za majku i dete ostane tajna dok se cela procedura ne završi. Akcija čitave Srbije

Građani Srbije su prošle godine prikupili 2,6 miliona evra kako bi mala Tijana Ognjanović otišla na operaciju u Ameriku. Posle smrti devojčice, na računu je ostalo oko 1,6 miliona. To je bila prva tako velika akcija građana u prikupljanju novca za bolesnu decu. Nakon ove akcije, pokrenute su brojne druge za decu za koju država nije imala sredstava. Prema pisanju Blica, porodica preminule Tijane do sada je na kupovinu opreme za Institut za majku i dete potrošila 1,2 miliona evra.

Prema našim saznanjima, porodica je platila ukupno 17 faktura za opremu koju je dodelila Institutu kao donaciju. Preostao novac, odnosno 460.000 evra, ostao je na bankarskom računu porodice.

- Mi smo sastavili spisak potrebne opreme, a Ognjanovići će je sami nabaviti. Zahvalni smo na tome što će pomoći deci koja se ovde leče. Nismo upućeni u kupovinu, znamo samo da će oprema biti kupljena u Srbiji - rekao je nedavno direktor Instituta Radovan Bogdanović.

Međutim, Politika je na osnovu naloga poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića imala je uvid u ugovor porodice Ognjanović i Instituta i, prema njihovim informacijama, u ugovoru piše da donacija iznosi milion evra, što je za 200.000 manje nego što je potrošeno.

Sve ove kontradiktornosti bile su dovoljne da tužilaštvo inicira istragu koja će konačno otkriti pravu istinu o Tijaninom novcu.Tijana Ognjanović je bolovala od restriktivne kardiomiopatije i, kada se stanje pogoršalo, bila joj je potrebna hitna transplantacija srca, koja se u Srbiji ne radi.Kada je najzad sakupljen novac, devojčica je otputovala na lečenje u Hjuston, ali njeno srce, nažalost, nije izdržalo.

(Blic/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja