Gašić uručio ključeve: Za mesec dana jos 132 stana za vojsku
Foto: Tanjug

Dodeljeno 13 stanova

Gašić uručio ključeve: Za mesec dana jos 132 stana za vojsku

Društvo -
Neki pripadnici vojske i Ministarstva odbrane koji su danas dobili stan čekali su na svoj krov nad glavom više od 20 godina

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je danas ključeve 13 stanova za pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u naselju Stepa Stepanović u Beogradu i najavio da će u narednih mesec dana biti podeljeno još 132 stana širom Srbije.

"Time ćemo zaokružiti ono što smo dogovorili sa Građevinskom direkcijom Srbije i podeliti ukupno 932 stana za Vojsku Srbije", kazao je Gašić novinarima.

On je istakao da su neki pripadnici vojske i Ministarstva odbrane koji su danas dobili stan čekali i više od 20 godina da reše svoje stambeno pitanje.

Gašić je podsetio da ukupno ima 19.322 zahteva za rešavanje stambenog pitanja i naveo da će to ministarstvo intenzivirati aktivnosti sa Građevinskom direkcijom Srbije i lokalnim samoupravama kako bi se iskoristila vojna imovina koja se ne koristi, za gradnju stanova.

On je naveo da će se stanovi graditi, na primer u Zemunu, na Bežanijskoj kosi, i drugim vojnim lokacijama širom države.

Na pitanje novinara, da li će se i na vojnom zemljištu graditi masovno ranije najavljeni jeftini stanovi, Gašić je potvrdio navodeći da će svakako vojska učestvovati u tom projektu.

"Tako ćemo pomoći građevinskoj industriji da svoje kapacitete podigne i vrati na prethodni nivo", naglasio je Gašić.

On je istakao, takođe, da država više neće dozvoliti da pripadnici vojske čekaju više od 20 godina na dobijanje stana."Ranije procene republičke uprave o vrednosti vojne imovine su negde bile precenjene, a negde potcenjene i zato sada radimo reviziju tih procena - od objekta do objekta, a sve kako bi došli do potencijalnih investitora", naveo je Gašić.

On je kazao da će biti intenzivirani razgovori i sa lokalnim samoupravama koje su u prethodnom periodu počele da koriste vojnu imovinu, kao na primer u Nišu i izrazio očekivanje da će biti postignut napredak.

Na pitanje novinara - šta će se dešavati sa robnim kreditom koji se pregovara sa Rusijom za modernizaciju naoružanja Vojske Srbije, Gašić je kazao da taj kredit treba posmatrati u okviru teške ekonomske situacije u Srbiji.

"Mi, kao vojska, ne možemo da se odnosimo neodgovorno prema budžetu Republike. Ako bude prostora i ako država krene, naravno da ćemo da radimo na modernizaciji Vojske Srbije i da taj robni kredit sa Ruskom Federacijom dovedemo do kraja", kazao je ministar.

Kako je rekao, to jeste jedan od prioriteta, ali Srbija treba da podigne i svoju namensku industriju, jer ona može mnogo više da učini i da u toj robnoj razmeni u tokom više godina isplatimo taj robni kredit.

U naselju Stepa Stepanović od ukupno izgrađenih 4.616 stanova 21 odsto pripada vojsci koja je dala zemljište. Do sada je, sa današnjih 13, podeljenih stanova za Ministarstvo odbrane i vojsku, uručeno 656 stanova, a ukupno treba da bude 779 u tom naselju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track