Vulin: Država i poslodavci saveznici u bezbednosti radnika
Foto: Fonet

Zakon o radu

Vulin: Država i poslodavci saveznici u bezbednosti radnika

Društvo -
Danas počinje s primenom Zakon koji treba da obezbedi vama kao najznačajnijim igračima u ovoj zemlji da radite bolje i efikasnije, ali istovremeno i Srbiji da efikasnije vodi računa o pravilima, radniku, zapošljavanju, da omogući da se razdvoji rad od nerada, da se poveća broj zaposlenih i da se značajno smanji rad na crno, kazao je ministar

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, kada počinje primena dopuna i izmena Zakona o radu, da država i poslodavci treba da budu saveznici kako bi omogućili veću bezbednost radnika i dobar poslovni ambijent.

"Danas počinje s primenom Zakon koji treba da obezbedi vama kao najznačajnijim igračima u ovoj zemlji da radite bolje i efikasnije, ali istovremeno i Srbiji da efikasnije vodi računa o pravilima, radniku, zapošljavanju, da omogući da se razdvoji rad od nerada, da se poveća broj zaposlenih i da se značajno smanji rad na crno", rekao je Vulin na sastanku sa investitorima i izvođačima iz građevinskog sektora.

On je u Palati "Srbija" kazao da su dopunama i izmenama Zakona o radu povećana ovlašćenja Inspekcije za rad, ali da njena uloga nije samo da kažnjava.

"Nije uloga Inspekcije za rad samo da kažnjava i nije naša želja da inspekcija bude pretnja i strah, naša želja je da budemo saveznici u istom poslu jer imamo isti cilj, a cilj je veća bezbednost radnika, prijava svakog radnika, dobar poslovni ambijent, a inspekcija je tu da u tome pomogne", dodao je ministar.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić rekao je da je pojačana preventivna uloga inspekcije i naveo da je nakon kontrole u julu izdano 45 rešenja za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju. "Imamo i 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a na delovima Koridora 10 i 11 otkriveno je oko 20 odsto osoba koje rade na crno. Pojačaćemo kontrolu ne zbog toga da bi glumili policajca, već da bismo zaštitili državu, s jedne strane, a s druge, omogućili da radnici ostvare svoja prava i pomogli poslodavcima", istakao je Jocić.

On je apelovao na investitore da kao društveno odgovorne kompanije utiču na podizvođače radova da posluju poštujući zakon. Periša Mucović iz "Srbija autoputa" upitao je koji su dokumenti neophodni na gradilištu, na šta mu je iz Ministarstva za rad odgovoreno da je svaki izvođač radova obavezan da ugovor ili kopiju ugovora drži na gradilištu. Koordinator za bezbedno izvođenje radova na Koridoru Dragan Stojanović kazao je da je nepohodno da poslodavci adekvatno primenjuju mere, i da mora postojati tačna procedura ko će biti imenovan za inspektora tokom izvođenja radova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja