Ljajić: Sprečiti da roba iz EU preko Srbije stiže do Rusije
Foto: Zorana Jevtić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija upozorava

Ljajić: Sprečiti da roba iz EU preko Srbije stiže do Rusije

Društvo -
To ne smemo dozvoliti, jer bi smo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju

BEOGRAD - Posle lošeg iskustva sa mesom, biće sprečen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Posle odluke Moskve da na godinu dana zabrani uvoz voća, povrća i druge hrane iz EU, odmah su usledile različite kalkulacije, najave, pa i razgovori o tome da se, na primer, jabuke uvezu iz Makedonije i Bugarske i da se onda preko nas reeksportuju na tržište Rusije, naveo je Ljajić.

"To ne smemo dozvoliti, jer bi smo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bi smo sprečili takve i slične situacije dodatno će biti angažovana naša carina, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali da prevarom dođu do zarade biće najoštrije sankcionisani", rekao je Ljajić.

On je napomenuo da stranci mogu da osnuju firmu u Srbiji i da izvoze za Rusiju, ali ta roba mora da bude proizvedena kod nas.

Lajić je potvrdio da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Udruženja plodova Srbije, Uprave carina, Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije.

Moramo da sprečimo prepakivanje, falsifikovanje i reeksport, ali i da ispunimo sve sanitarne, higijenske, zdravstvene i druge standarde koji su rigorozni. Rusi su pripremili novi pravilnik koji ima 4.000 stranica, gde su jasno navedeni svi uslovi i kriterijumi koji moraju da se ispune i s tim naši proizvođači moraju da budu upoznati, rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track