100 GODINA CERSKE BITKE: Vučić predvodi državnu ceremoniju
Foto: Beta

Spomen-kompleks "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice.

100 GODINA CERSKE BITKE: Vučić predvodi državnu ceremoniju

Društvo -
Na spomenik cerskim junacima u Tekerišu biće položeni lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti. Predsednik Vlade će se tom prilikom obratiti prisutnima

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodiće centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 100. godišnjice Cerske bitke koja će biti obeležena sutra u okviru spomen - kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice.

Organizator svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Kako je saopštio vladin odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kraj spomenika Cerskim junacima u Tekerišu biće položeni lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti. Predsednik Vlade će se tom prilikom obratiti prisutnima. U okviru ceremonije biće izveden umetnički program.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, izaslanici predsednika Republike Srbije, Narodne Skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, potomci vojvode Stepe Stepanovića, predstavnici diplomatskog kora, Grada Loznice, Šapca, Valjeva kao i predstavnici brojnih udruženja građana, navodi se u saopštenju.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Ova brilijantna vojna pobeda je ujedno i prva pobeda sila Antante nad Centralnim silama.Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su celoj Evropi primer bezmerne hrabrosti i rodoljublja koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Obustava saobraćaja na delu puta Šabac - KrupanjPovodom obeležavanja sto godina od bitke na Ceru u mestu Tekeriš, saobraćaj će sutra od 10 sati biti obustavlen na delu državnog puta Šabac - Krupanj u zoni spomenika u dužini od tri kilometra, saopštila je policijska uprava u Šapcu.

Učesnici saobraćaja mogu koristiti obilaznicu: Šabac - Lipnički šor -Tekeriš - Zavlaka kao i obilaznicu Zavlaka - Loznica. Za goste manifestacije, mesto parkiranja biće desna strana kolovoza i opštinski put ka Lipovim vodama, iz pravca Šapca, odnosno desna strana kolovoza do raskrsnice ulice, koja vodi ka školi u Tekerišu iz pravca Krupnja.

Policija moli sve učesnike u saobraćaju da poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika saobraćajne policije na trasi Šabac - Krupanj i Lipnički Šor - Tekeriš.Redovan režim saobraćaja biće uspostavljen odmah nakon završetka programa manifestacije.

Policija ujedno "obaveštava građane da će pripadnici policije u skladu sa članom 69 Zakona o policiji, sutra vršiti snimanje javnog skupa u Tekerišu, grad Loznica", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track