OTKUD PARE MESARU IZ SURČINA: Tijanin ubica plaća advokata 150.000 evra?!
Foto: Kurir Štampano

Za nevericu

OTKUD PARE MESARU IZ SURČINA: Tijanin ubica plaća advokata 150.000 evra?!

Društvo -
Za najteža krivična dela, poput svirepog ubistva za koje se sumnjiči Dragan Đurić, odbrana se naplaćuje bar 50.000 evra, ali može da bude i trostruko skuplja, tvrde poznati srpski advokati

BEOGRAD - Viktor Gostiljac, advokat koji zastupa Dragana Đurića, osumnjičenog za svirepo ubistvo Tijane Jurić (15) u Bajmoku, na odbrani svog klijenta, prema zvaničnoj advokatskoj tarifi, mogao bi da zaradi 12.000 evra. Međutim, kako Kurir saznaje od advokata koji se bave krivičnim pravom, cifra za odbranu najvećih zločinaca može da dostigne i neverovatnih 50.000, ali i 150.000 evra. Da li je novac podstakao poznatog advokata da prihvati da brani Đurića, Gostiljac nije hteo da nam otkrije.Prestiž ili novac- Motiv može da bude utvrđivanje istine, profesionalni prestiž i novac - navodi Gostiljac, ali nije hteo da kaže šta je od toga njegova satisfakcija.Advokat Nebojša Milosavljević veruje da motiv Viktora Gostiljca da brani Đurića nije novac, već reklama.- Verovatno ga je poneo slučaj. Smatram ga odvažnim advokatom, koji je stao da brani čoveka protiv koga se digla cela zemlja. To je profesionalni izazov jer se takav predmet pojavi jednom u 100 godina. Kod najtežih krivičnih dela presuda može da bude ili maksimalna ili oslobađajuća, a sve ostalo ima veze sa korupcijom ili nekim atipičnim ponašanjem - kaže Milosavljević i dodaje da visina odbrane zavisi od slučaja.- Ima advokata koji basnoslovno naplaćuju usluge. Pričaju da uzimaju po 50.000, ali i 150.000 evra. Ako se zna da pojedini imaju ogromna bogatstva, a zna se da su to stvorili od advokature, jasno vam je koliki su honorari.(Ne)zvanična tarifaNjegov kolega Aleksandar Milosavljević ističe da dobar advokat i te kako može da utiče na ishod presude i na smanjenje kazne. Zavisno od toga, i honorari mogu da se kreću na desetine hiljada evra.- Prema zvaničnoj tarifi, odbrana najtežih zločinaca košta 61.500 dinara po ročištu, koja može biti uvećana za 50 odsto. Ima onih koji su se hvalili da su za odbranu osumnjičenih za najteža krivična dela uzimali i po 50.000 evra. Motivi da advokat brani osumnjičenog mogu biti različiti, počev od uverenja da vidi prostor da svojim radom može da dovede do oslobađanja osumnjičenog, pa do toga da se promeni kvalifikacija zločina i da mu se drastično smanji kazna u odnosu na onu koju javnost očekuje. To advokatu podiže ugled u profesiji - kaže on.

ČINJENICEVeliki zločinci bez adekvatne kazne - Danijel Jakupek iz Novih Banovaca, koji je 27. avgusta 2007. iskasapio petogodišnjeg Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26), proglašen je neuračunljivim. Odlučeno je da ostatak života provede u Zatvorskoj bolnici. Jakupeka je branio advokat Rudi Lagunčić.- Šefka Hodžić je zajedno sa saučesnikom Avdijom Hodžićem 7. oktobra 1969. sa tri hica ubila trudnu ženu i iz utrobe joj izvadila i ukrala dete. Šefka je odležala samo 12 godina, ponovo se udala i pod novim imenom i prezimenom nastavila normalno da živi. Njen advokat je bio Filota Fila, otac beogradskog advokata Tome File.- Marina Andrejić iz Velikog Gradišta bila je osuđena na 20 godina zatvora zbog ubistva sina Đorđa (13). Presudom Apelacionog suda oslobođena je optužbe i puštena 4. jula 2012. Marinu Andrejić zastupao je advokat Srbislav Stojanović.- Velibor Bakić i Miloš Rašić osuđeni su na 35, odnosno 30 godina zbog ubistva Smaila Tarića (27) iz Malog Zvornika 2008, kome je Bakić u Karađorđevom parku sa nekoliko udaraca mačetom odrubio glavu. Apelacioni sud je ukinuo presudu, pa je u ponovnom suđenju Bakić osuđen na 20, a Rašić na 17 godina zatvora. Branila ih je advokat Zora Dobričanin.

Rešio da sazna istinu IGOR JURIĆ: GOSTILJCA PLAĆA JEDAN TABLOIDOtac ubijene Tijane Igor Jurić za Kurir ističe da je vrlo sumnjivo da čovek koji je, očigledno, u nezavidnoj materijalnoj situaciji angažuje poznatog advokata, kakvog sebi retko ko može da priušti.- Tokom čitave drame koja nas je zadesila kontaktirali su me i pojedini ljudi bliski vrhu države. Njih troje, čija imena bi u ovom trenutku bilo neumesno da obznanim, rekli su mi da ima indicija da jedan beogradski tabloid stoji iza toga i sve finansira. Da li je njihov motiv da dobiju nekakve ekskluzivne informacije ili nešto drugo, sada ne mogu da kažem, ali će javnost biti obaveštena čim budem prikupio dovoljno dokaza. U početku sam bio ranjen, skrhan bolom, ali sada sam rešen da učinim sve što je u mojoj moći da ubica mog deteta dobije maksimalnu kaznu - kaze Jurić.

Advokat odgovara Igoru Juriću GOSTILJAC: NOVINARI MI NE DAJU PARE!Viktor Gostiljac, advokat Dragana Đurića, izričito negira tvrdnje Igora Jurića, oca ubijene Tijane, da ga finansira beogradski tabloid kako bi mu davao ekskluzivne informacije.- Kao čovek i kao advokat, imam razumevanja za svaku vrstu reakcije porodice Jurić i pretpostavljam da se to podrazumeva. Međutim, pokušaj da se uzdrma moralni kredibilitet advokata je očekivan i razumljiv za porodicu, ali je duboko kontraproduktivan i bez značaja za dalji tok postupka. Svi učesnici u ovom postupku moraju uložiti energiju u rasvetljavanje okolnosti koje su relevantne u krivičnopravnom smislu. Odlučan sam da do kraja ovog postupka strogo ostanem u domenu prava i neću polemisati o pitanjima koja su stvar odnosa advokat - klijent i stvar prava koja su zagarantovana svakom okrivljenom zakonom i Ustavom - kaže Gostiljac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track