U POSETI CENTRALNOJ EVROPI: Regionalni BUS protiv govora mržnje krenuo iz Beograda
Foto: Promo

Promovišu zdravu upotrebu interneta

U POSETI CENTRALNOJ EVROPI: Regionalni BUS protiv govora mržnje krenuo iz Beograda

Društvo -
Tokom regionalne ture 35 mladih volontera će u brendiranom autobusu posetiti Budimpeštu, Bratislavu, Beč, Ljubljanu, Zagreb, Gradišku i Podgoricu, a zatim se vratiti u Beograd

BEOGRAD – Regionalni BUS protiv govora mržnje krenuo je u utorak sa Trga republike u Beogradu u obilazak prestonica Balkana i Centralne Evrope sa ciljem da podigne svest građana o posledicama govora mržnje.

Udruženje za mlade Srbije organizovalo je projekat Regionalni BUS protiv govora mržnje uz podršku Saveta Evrope i Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Tokom 7-dnevne regionalne ture 35 mladih volontera će u brendiranom autobusu posetiti Budimpeštu, Bratislavu, Beč, Ljubljanu, Zagreb, Gradišku i Podgoricu, a zatim se vratiti u Beograd. Volonteri će uz pomoć javnih događaja i promotivnih materijala podizati svest javnosti o govoru mržnje i promovisati zdrave načine za korišćenje interneta.

Republika Srbija je preuzela inicijativu na tlu Evrope i predvodnica je Kampanje protiv govora mržnje Saveta Evrope, kao i prvi član Saveta koji je formirao svoj Nacionalni komitet.

Tokom posete Ministarstvu omladine i sporta učesnika projekta, državni sekretar Ministarstva Nenad Borovčanin pozdravio je omladinu regiona i poželeo im uspešnu realizaciju započetog projekta, naglasivši tom prilikom da je borba protiv govora mržnje na internetu izuzetno važna za mlade i da se kroz tu borbu direktno doprinosi povećanju bezbednosti mladih, koja predstavlja jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade u Republici Srbiji.

Učesnici projekta su se sastali i sa šeficom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Antje Rotemund koja je naglasila važnost borbe protiv govora mržnje i istakla kako će Savet Evrope nastaviti da predvodi i podržava aktivnosti na ovom polju širom Evrope.

Srbija će u svojim budućim aktivnostima snažno insistirati na daljem promovisanju borbe protiv govora mržnje, jer ona obezbeđuje zaštitu osnovnih ljudskih prava i samim tim nacionalnih interesa Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track