Antić: HE Đerdap je spomenik čovekove borbe sa prirodom
Foto: Dragana Udovičić

Završen remont

Antić: HE Đerdap je spomenik čovekove borbe sa prirodom

Društvo -
Od početka rada hidroelektrana Đerdap 1 proizvela više od 243 milijarde kilovat-časova električne energije, čija je tržišna vrednost veća od 12 milijardi evra, podsetio je ministar

KLADOVO - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će završetkom remonta svih šest generatora u HE Đerdap 1, njihova snaga biti povećana za 90 MW, što će značajno uticati na elektroenergetsku stabilnost Srbije.

Antić je u izjavi za medije u Kladovu, gde se obeležava 50 godina od početka izgradnje brane i HE Đerdap, rekao da hidroelektrane Đerdap predstavljaju ne samo najznačajniji hidroenergetski i plovidbeni sistem na Dunavu, već i spomenik čovekove borbe sa prirodom i njenim silama.

Ministar Antić je podsetio i da je od početka rada hidroelektrana Đerdap 1 proizvela više od 243 milijarde kilovat-časova električne energije, čija je tržišna vrednost veća od 12 milijardi evra.

V.d. direktor EPS-a Aleksandar Obradović naveo je da se remonti na svim proizvodnim sistemima odvijaju u skladu sa planovima i da se čine maksimalni napori kako bi sistem, nakon majskih poplava što spremniji dočekao zimu".Prema Obradovićevim rečima, u ovom trenutku akumulacije i deponije uglja daleko su iznad planiranih.

Antić i Obradović sreli su se i sa nekadašnjim radnicima HE i podržali njihovu inicicijativu da se u sklopu hidroelektrane podigne spomen bista inženjeru Panteliji Panti Jakovljeviću, direktoru izgradnje i prvom direktoru HEPS Đerdap.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track