U Srbiji 30.000 nevidljivih
Foto: Kurir

Misterija

U Srbiji 30.000 nevidljivih

Društvo -
Ombudsman Saša Janković tvrdi da u Srbiji ima 6.000 osoba koje nisu upisane ni u matične knjige rođenih
BEOGRAD - U Srbiji ima više od 30.000 osoba koje nemaju lična dokumenta i potrebno je što pre rešiti njihov problem izmenama zakona, poručeno je sa skupa o položaju pravno nevidljivih osoba.
Na skupu u Domu Narodne skupštine organizovanom povodom izveštaja zaštitinika građana o položaju "pravno nevidljivih" u Srbiji, ombudsman Saša Janković rekao je da u Srbiji ima 6.000 osoba koje nisu upisane ni u matične knjige rođenih.
On je naveo da većinu te populacije čine Romi, ali da među "pravno nevidljivima" ima i raseljenih lica koja su bez dokumenta i za pravni sistem nevidljivi i ne mogu da ostvaruju svoja prava.
"Oni mogu biti žrtve trgovine ljudima, mogu jednog dana biti ljudi sa one strane zakona. Oni nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, ne mogu da nađu posao i nemaju pravo glasa, što danas za političare može biti zanimljiva činjenica", rekao je Janković.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je u rešavanju problema pravno nevidljivih neophodna izmena Zakona o vanparničnom postupku ali i navela da je ta incijativa došla u skupštinu u predizborno vreme i da se nada da će, ako ne ovaj saziv skupštine onda sigurno sledeći, kao prioritet odrediti izmenu tog zakona.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da MUP preduzima konkretne mere kako bi se postupak izdavanja ličnog dokumenta tim osobama obavio na brz, pojednostavljen i efikasan način.
On je rekao da MUP po ubrzanoj proceduri rešava zahteve za prijem u državljanstvo, ali je istakao da veliki problem predstavlja kada osoba nije upisana ni u matičnu knjigu rođenih.
Visoki komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg istakao je da u rešavanju problema "pravno nevidljivih" lica veliku pomoć može da pruži parlament i ocenio da je neophodno što pre olakšati birokratsku proceduru i omogućiti "pravno nevidljivim" osobama da dobiju osnovna identifikaciona dokumenta.
Kao uzroke pojave "pravno nevidljivih" lica Hamarberg je naveo raspad država, prisilnu migraciju i siromaštvo, a kao najveći uzrok naveo je nepostojanje interesovanja društva za tu pojavu.
Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kazao je da iz budžeta izdvojeno četiri miliona dinara za pilot projekat čiji je cilj identifikacija i pružanje besplatne pravne pomoći za sve koji imaju problem sa dobijanjem dokumenata.
On je naveo da je Zakonom o matičnim knjigama iz 2009. pojednostavljena procedura upisa u matičnu knjigu, a da je svaki postupak rešavanja problema "pravno nevidljivih" oslobođen plaćanja bilo kakve administrativne takse.
Marković je najavio i da će uskoro biti potpisan sporazum o razumevanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, zaštitinika građana i UNHCR za pružanje pomoći Romima za nakandni upis činjenice rođenja.
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je da će se izmenama Zakona o vanparničnom postpuku omogućiti "Pravno nevidljivim" licima pristup sudu i pravdi i da će time na konkretan način država doprineti ostvarenju ravnopravnosti u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.
Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da svi imaju pravo da budu tretirani kao punopravni članovi društva koji mogu da ostvaruju sva svoja prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja