Najnovije vesti

Organizatori: Verujemo da će prajd biti održan
Foto: Tanjug

Prihvatili bezbednosne sugestije

Organizatori: Verujemo da će prajd biti održan

Društvo
Na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem dobili smo uveravanje da policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu, naveo je predstavnik organizatora Boban Stojanović

BEOGRAD - Orgnizatori Parade ponosa veruju da će ove godine Prajd biti održan, ali da bezbednosna procena održavanja tog skupa nije njihova ni odgovornost ni mogućnost.

Predstavnik organizatora Boban Stojanović izjavio je danas na konferenciji za novinare da su oni na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem dobili uveravanje da policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu.

"Policija je izgleda učila na svojim greškama prethodnih godina, ali i 2010", rekao je on i dodao da su organizatori "iskazali dobru volju" i prihvatili sve sugestije kako bi se podigao nivo bezbednosti skupa sa njihove strane.

Taj sastanak je, prema njegovim rečima, protekao u "prijatnom tonu", te da su oni uvereni da sve ide ka tome da šetnja zakazana za 28. septembar bude i održana.

Upitan da li bi najavljeni štrajk policije za ovu sedmicu mogao da utiče na održavanje Prajda, odnosno da li bi štrajk mogao da bude "alibi" za neodržavanje Parade ponosa, Stojanović je rekao da je to pitanje za MUP i da oni ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari tog resora.

"Nemam odgovor na to pitanje. Posle Prajda mogli bismo da debatujemo o tome kako to da se se štrajkovi najavljuju uvek oko Parade ponosa i zašto se neke teme lome preko naših leđa. Time se stvara jedna inverzija da smo mi mnogo manji problem", rekao je on.

Konstatovao je i da je ove godine atmosfera prilično drugačija, odnosno da je manje tenzija u javnosti i u medijima u odnosu na prethodne godine.

"Mislim da je i broj pretnji koje smo dobili znatno manji, ali mi ih svakako prijavljujemo. Ono što smo primetili je i da policija to sada prilično brže sve procesuira i da se svi oni ljudi koji upute takvu vrstu pretnje koja može potencijalno da ugrozi skup brže privode pravdi", rekao je Stojanović.

Ukazujući da se ljudska prava ne dobijaju preko noći već da je to proces za koji mora da se bori, on je naveo da šta god da se desi 28. septembra oni nastavljaju borbu i zalaganje da država postane demokratska i da bezbednost svih građana ne bude upitna.

Stojanović je kazao i da prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić neće biti na čelu Prajda.

"Njemu tamo nije ni mesto. Nama je mesto na čelu kolone i mi ćemo je predvoditi jer je ovo je skup građana, a ne Dačićev privatni skup", rekao je Stojanović komentarišući izjavu Dačića koji je na pitanje novinara da li bi stao na čelo kolone, odgovorio: "Hoćete li vi da stanete" i dodao da se zalaže da postoji konsenzus oko tog pitanja.

Inače danas će u podne u biti svečano otvorena manifestacija "Prajd vik" tokom koje će biti organoizovane brojne debate, izložbe, projekcije filmova.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...