BEOGRAD: Protest advokata ispred Palate pravde
Foto: Dado Đilas

Štrajk advokata

BEOGRAD: Protest advokata ispred Palate pravde

Društvo -
Oni smatraju da im je posao ugrožen nadležnostima koje su date notarima Zakonom o javnim beležnicima i zahtevaju da se taj zakon promeni, kao i prateći zakoni. Takođe su nezadovoljni rešenjem o porezu koji im je propisan

BEOGRAD - Advokati su se danas u 12 časova okupili na platou ispred Palate pravde u Beogradu protestući i zahtevajući promene zakona i poreza.

Oni smatraju da im je posao ugrožen nadležnostima koje su date notarima Zakonom o javnim beležnicima i zahtevaju da se taj zakon promeni, kao i prateći zakoni. Takođe su nezadovoljni rešenjem o porezu koji im je propisan.

Ministar pravde Nikola Selaković je dopisom upozorio Advokatsku komoru Srbije da im daje rok od 48 sati, koji danas ističe da odustanu od uputstva za da je štrajk obavezan za sve advokate. Najavio je da će Vladi Srbije predložiti da se donese rešenje o stopiranju tog uputstva, a da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupa za ocenu ustavnosti istog uputstva.

Advokati su na to uputili pismo premijeru Aleksandru Vučiću žaleći se na ministra pravde i tražili su sastanak. Obustava rada advokata u Srbiji traje i dalje, uprkos pismu Ministarstva pravde da se stavi van snage uputstvo za postupanje tokom štrajka advokata, izjavio je danas predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

"U ovom trenutku obustava rada i dalje traje iako je Ministarstvo pravde uputilo pismo advokaturi. To je jedinstvena odluka više od 80 kolega koji su najodgovorniji za profesiju", kazao je Đorđević. Prema njegovim rečima, neće biti izuzetaka od protesta i ako tokom Parade ponosa, zakazane za nedelju, bude privođenja.

"Kao i za sve građane, tako važi i za naše aktivnosti u vezi sa lišavanjem slobode koje se dešavaju povodom Prajda. Radićemo ono što radimo i sada, neće biti nikakvih izuzetaka", dodao je on.

On je podsetio da je jedino vlast slepa za njihove zahteve, te da zakoni moraju da ih štite.

(Beta/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track