Selaković: Nećemo dozvoliti da mali advokat propadne
Foto: Zorana Jeftić

O paušalnom porezu

Selaković: Nećemo dozvoliti da mali advokat propadne

Društvo -
Reč je o zvaničnim podacima Poreske uprave pa ministar ne želi da karikira i ocenjuje taj procenat

BEOGRAD - Od 9.639 advokata u Srbiji, 7.157 je u sistemu paušalnog oporezivanja, a od 3.538 kojima su do sada izdata poreska rešenja, žalilo se 239, što je jednocifreni rocenat, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

On je rekao da je reč o zvaničnim podacima Poreske uprave i da ne želi da karikira i ocenjuje taj procenat.Selaković je, sa sednice Komisije za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa, pozvao advokate da prekinu štrajk i nastave dijalog sa Ministarstvom.

Ne postoji bolji način za ostvarivanje nečijih prava od institucionalnog načina, postoji Ustavom uređena procedura kako se to kontroliše, ukazao je on.

Selaković je poručio da je Ministarstvo pravde uvek otvoreno za razgovor, ali sa onima koji hoće da dijalogom nađu rešenje, koji imaju kredibilitet u struci i koji je "vlastan da postigne dogovor".

Selaković je rekao da je i njemu lično i ljudima iz Ministarstva žao što "u celoj priči stradaju mali advokati", jer je neko donosio zakone o beležništvu i advokaturi "sa ciljem da zgazi malog advokata u Srbiji".

Ministarstvo pravde to neće dozvoliti, niti će raditi u prilog tome, naglasio je Selaković i naglasio da će zato biti preduzet niz aktivnosti da se tim ljudima obezbedi posao, pored ostalog i kroz zakon o besplatnoj pravnoj pomoći građanima.

Nažalost, kako je rekao Selsković, suočavamo se sa nizom zakona za koje možemo osnovano da tvrdimo da nisu dobri, ali zna se kako se menjaju zakoni, poručio je Selaković advokatima i uputio ih da podnesu inicijativu Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi.

On je advokate podsetio da je, na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2008 godine, zakon izričito propisao da advokat ne može da odbije zastupanje u istrazi i krivičnom postupku ukoliko ga za zastupnika ili branioca odredi sud, tužilaštvo, advokatska komora ili drugi organ.

Zakon ne može da promeni ničija odluka, makar i odluka strukovne organizacije i udruženja, istakao je Selaković.Za novog predsedavajućeg Komisije za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa izabran je predsednik vrhovnog kasacionog suda Dragiša Milojević, koji je takođe pozvao Poziv advokatima da prekinu štrajk i nastave dijalog sa ministarstvom, uputio je i novoizabrani predsedavajući Komisije za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa, predsednik vrhovnog kasacionog suda Dragiša Milojević.

Sadašnja "pat-pozicija" je neodrživa, ocenio je on i dodao da je potrebno dijalogom pronaći rešenje, a Komisija se u sporu ministarstva i advokata neće stavljati ni na čiju stranu, "ko je u pravu, a ko nije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track