KONTROLA LETENJA: Novi kontrolni tornjevi u Beogradu i Tivtu
Foto: Marina Lopičić

KONTROLA LETENJA: Novi kontrolni tornjevi u Beogradu i Tivtu

Društvo -
Direktor SMATSA Radojica Rovčanin kaže da će gradnja tornja u Beogradu biti završena za tri godine, a u Tivtu do kraja 2015. godine

BEOGRAD - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) započinje realizaciju važnih projekta izgradnje dva kontrolna tornja na aerodromima u Beogradu i Tivtu, investicija je vredna oko 10 miliona evra, a građevine će pleniti svojom lepotom, izjavio je danas direktor SMATSA Radojica Rovčanin.

Rovčanin kaže da će gradnja tornja u Beogradu biti završena za tri godine, a u Tivtu do kraja 2015. godine."Ideju za to sam dobio, uz podršku svih kolega iz SMATSA, jer pre svega želim da ta dva grada dobiju dve nove monumentalne građevine koje će, s jedne strane pleniti svojom lepotom, a sa druge u njih ćemo ugraditi najnoviju tehnologiju koja će doprineti poboljšanju bezbednosti vazdušnog saobraćaja", istakao je prvi čovek SMATSA.

Beograd će, kaže, dobiti svoj novi kontrolni toranj, koji će postati novi zaštitni znak srpske prestonice.Podsetio je da je postojeći toranj počeo da radi 1962. godine, ali s obzirom na to da je došlo do naglog porasta vazdušnog saobraćaja poslednjih decenija, neophodno unapređenje sistema kontrole letenja.

"Kada je beogradski kontrolni toranj počeo sa radom, ovaj deo Evrope je tada godišnje preletao 371 avion, dok danas imamo toliko aviona u samo jednom satu saobraćaja", napomenuo je Rovčanin.

Zato je, kaže, neophodno da se beogradski toranj tehnološki unapredi. "Kada to već radimo, daćemo sve od sebe da on bude građevina koja će pleniti svojom visinom, raškoši, stilom i lepotom", rekao je Rovčanin.Inače, aerodromska Kontorola letenja Beograd predstavlja jednu od 10 organizacionih jedinica SMATSA, pored areodromske kontrole letenja Vršac, Batajnica, Niš, Užice, Kraljevo, Podgorica ,Tivat i Priština.

"Formiranjem Er Srbije i novim redom letenja u ovoj sezoni, primetan je porast saobraćaja na beogradskom aerodromu, što se direktno odražava na broj poletanja i sletanja koji je porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, što iznosi oko 7.300 poletanja i sletanja na mesečnom nivou. Zato nam treba novi kontrolni toranj u Beogradu", naglasio je.

Rovčanin je rekao da će SMATSA novi kontrolni toranj u Tivtu završiti do kraja sledeće godine, te da će se truditi svom snagom da bude u uoptrebi do početka turističke sezone.

"Tako će se stvoriti uslovi za bolji rad sa kvalitetnijom tehnikom, što će doprineti lakšem i boljem funkcionisanju svih službi na aerodromu. U taj toranj biće ugrađena ista tehnologija kao i u beogradski i na taj način Tivat će imati rešeno pitanje tornja za sledećih 20 godina", istakao je on.Napomenuo je da je svima u SMATSA-u veoma stalo da i ovaj toranj bude arhitektonsko remek-delo koje će turisti prvo videti i kome će se diviti, kada budu sletali na aerodrom Tivat.

"Veliko mi je zadovoljstvo što se Kontrolom letenja ponose naše dve vlade-osnivači, Srbije i Crne Gore, ne samo zato što značajno doprinosimo budžetima obe države već i zato što znanjem, investicijama i jasnom vizijom budućnosti obezbeđujemo siguran vazdušni saobraćaj na nacin koji je bolji nego u mnogo razvijenijim zemljama na zapadu", poručio je on.

Rovčanin je dodao da je na tome posebno priznanje Kontroli letenja uputila i krovna organizacija Jurokontrol, koja je po svim kriterijumima svrstala SMATSA u najbolje kompanije Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track