Dimitrijević: Vakcinacija najbolja preventivna mera zaštite
Foto: Nemanja Pančić

Obezbeđena 235.091 doza

Dimitrijević: Vakcinacija najbolja preventivna mera zaštite

Društvo -
Trovalentnu vakcinu ne bi smeli da prime oni koji su alergični na jaja i pileće meso, a prema njenim rečima, vakcinu ne bi smele da prime ni trudnice, kao ni bebe stare do šest meseci, navela je lekarka

BEOGRAD - Nacionalni koordinator za grip iz Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut dr Dragana Dimitrijević izjavila je danas da je vakcinacija najbolja preventivna mera zaštite protiv te bolesti i da je, prema planu potreba zdravstvenih ustanova, obezbeđena 235.091 doza.

Vakcinisanje je počelo prošle sedmice, jer je završena distribucija vakcine, rekla je dr Dimitrijević i dodala da je sastav trovalentne vakcine protiv te bolesti u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije.

Ona je upozorila da tu vakcinu ne bi smeli da prime oni koji su alergični na jaja i pileće meso, a prema njenim rečima, vakcinu ne bi smele da prime ni trudnice, kao ni bebe stare do šest meseci.

Dr Dimitrijević je ukazala da postoje kategorije stanovništva koje su u povećanom riziku za dobijanje teških bolesti, a to su pre svega hronični bolesnici, sa poremećajima rada kardiovaskularnog i plućnog sistema, jetre i dijabetičari koji bi trebalo obavezno da prime vakcinu.

"Od dobijanja vakcine, ukoliko to bude današnji dan, vreme za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje", precizirala je Dimitrijević i dodala da vakcina, koja se primi, "traje šest do 12 meseci".

Dr Dimitrijević je ukazala da je virus gripa nepredvidljiv i da je njegova najveća aktivnost krajem januara, u februaru i martu.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track