DIVLJACI: Albanci napadali od Beča do Tirane
Foto: Fonet

Teroristički napad na Srbiju

DIVLJACI: Albanci napadali od Beča do Tirane

Društvo -
Posle nereda na utakmici Srbija-Albanija albanski huligani terorisali Srbe po Kosovu, Preševskoj dolini i Austriji

BEOGRAD - Posle incidenta na utakmici Srbija-Albanija, u pretekla 24 časa dogodilo se čak šest napada Albanaca na Srbe! Najviše napada bilo je na Kosovu, a neredi su se raširili i na Preševsku dolinu, Tiranu, a stigli su i do Beča.Posle incidenta na stadionu JNA, albanski navijači opkolili su srpsku ambasadu u Tirani, zbog čega je morala da interveniše policija i tamošnji nadležni organi sada obezbeđuju naše diplomatsko predstavništvo. Istovremeno, nasilje je eskaliralo na KIM. Trojica mladića su u srpskom delu Orahovca, oko 23 časa, istakli albansku zastavu odmah ispod prozora parohijskog doma, a bačen je i kamen na prozor na spratu parohijskog doma, u kom se u tom trenutku nalazila popadija sa sinom. U Zvečanu su juče ujutru nepoznate osobe zapalile objekat inicijativnog odbora za izgradnju Crkve Svete Trojice u Malom Zvečanu. Prema rečima Nenada Ristovića, predsednika inicijativnog odbora, u objektu se nalazila dokumentacija vezana za izgradnju crkve, ali i dokumenta o nalazištu stare Crkve Svetog Dimitrija, koja je tu pronađena, a datira iz IV veka. Dramatično je bilo i u Preševu, gde je grupa od oko 100 huligana posle utakmice krenula u obračun s nekoliko preostalih srpskih porodica!Dragoljub Filipović, predsednik preševskih socijalista, ističe da je napad etnički motivisan, te da su vandali, uz viku i arsenal psovki, najpre polomili metalnu kapiju na kući Stojanče Cvetkovića, a potom polomili prozor na kući Srbe Nikolića. Nemiri nisu zaobišli ni Beč - grupa Albanaca okupila se u 16. bečkom okrugu, u kojem se nalazi više ugostiteljskih lokala čiji su vlasnici i gosti Srbi, i gađala jedan od tih objekata flašama i pirotehničkim sredstvima. Utakmica je bila okidač i za tuču đaka albanske i nealbanske narodnosti u Tuzima kod Podgorice.

Napadi na srpske kafiće u Beču
Napadi na srpske kafiće u Beču

ČINJENICE

- Albanski navijači opkolili srpsku ambasadu u Tirani- Kamenovali parohijski dom u Orahovcu- U Zvečanu zapaljen objekat inicijativnog odbora za izgradnju Crkve Svete Trojice- U Preševu grupa od 100 huligana krenula u obračun s nekoliko preostalih srpskih porodica- Albanci u Beču gađali ugostiteljske objekte čiji su vlasnici i gosti Srbi- U Tuzima kod Podgorice potukli se đaci albanske i nealbanske narodnosti

REAGOVANJADragomir Anđelković, analitičarPRETNJA SRBIJINije reč ni o kakvom incidentu, nego su to sistematično isplanirali i sproveli oni koji ne žele da Putin poseti Beograd, koji ne žele stabilnu Srbiju.Čedomir Jovanović, LDPPROVOKACIJA SA ZASTAVOMUtakmica koja je trebalo da približi Srbe i Albance zloupotrebljena je u političke svrhe. Osuđujem provokaciju sa zastavom jer nacionalizam na ovim prostorima nikome nije doneo dobro. Čestitam reprezentativcima Srbije, koji su sinoć pokazali ljudskost i hrabrost kada su branili albanske igrače od huligana. Marko Ðurišić, SDSSARADNJA U ISTRAZISrbija treba da istraži šta se dogodilo, a verujem i da će albanska strana sarađivati i pružiti doprinos istrazi.Zoran Živković, NSNEDOPUSTIVODogađaj je bez presedana. Prvo, da neko podigne bespilotnu letelicu malog dometa i okači zastavu koja je sigurno provokacija za publiku u Beogradu, to je nešto što je nedopustivo, bilo da iza toga stoji neka politička opcija, zvanični organ Albanije ili je to akt nekog ludaka.Petar Božović, glumac BOMBARDOVANJE SRBIJE I DALJE TRAJEZatečen sam. Ovoliku drskost udruženih snaga iz sveta nisam očekivao. Izgleda da bombardovanje ove naše zemlje i dalje traje. Teško mi je da razdvojim šta mi je najdramatičnije u vezi s incidentom i onim što je usledilo nakon njega. Evo, gledam tu tehniku koju su upotrebili za diverziju nasred sportske priredbe. I sve to uoči dolaska albanskog premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track