BEZ OBZIRA NA STAŽ: Radni vek sudija i tužilaca da bude do 65 godina
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Predlog izmena zakona o sudijama i javnom tužilaštvu

BEZ OBZIRA NA STAŽ: Radni vek sudija i tužilaca da bude do 65 godina

Društvo -
Sudije i tužioci neće odlaziti u penziju u punom jeku snage i kada su najpotrebniji. Ovako će na najbolji mogući način moći da iskoriste svoje znanje i iskustvo, kažu predlagači izmena iz SNS

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem su dnevnom redu izmene zakona o sudijama i javnom tužilaštvu i zakona o legalizaciji.

Predlagač izmena zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić-Pilja rekla je da se njima omogućava nosiocima pravosudnih funkcija da rade do 65 godina starosti, bez obzira na radni staž.

"Sudije i tužioci neće odlaziti u penziju u punom jeku snage i kada su najpotrebniji. Ovako će na najbolji mogući način moći da iskoriste svoje znanje i iskustvo", kazala je Pantić-Pilja. Ona je ukazala da je ovaj predlog u skladu sa evropskom praksom. Izmenama zakona predlaže se i da tužilački pripravnici, ukoliko su položili pravosudni ispit sa najvšom ocenom, mogu da zasnuju odmah radni odnos na neodređeno vreme.

To je do sada važilo samo za sudijske pripravnike, pa se zakonskim predlogom sprečava ovakva vrsta diskriminacije. Obrazlažući predlog izmena zakona o legalizaciji poslanica Katarina Rakić navela je da je cilj da se građanima omogući još šest meseci za prikpljanje dodatne dokumentacije za legalizaciju.

Ona je navela da je reč o građanima koji su podneli zahteve, ali nisu imali dovoljno vremena da pribave sve što treba kako bi taj posao i završili. "Građanima je procedura i dalje komplikovana, imaju problem sa dostavljanjem dokumentacije", kazala je Rakić. Prema njenim rečima, u Srbiji postoji oko 1.300.000 nelegalnih objekata, a podneto je oko 800.000 zahteva za legalizaciju. U Beogradu je legalizovano tek 7.000 objekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track