PAO NA PROVERI: Beko neće dobiti Železnice Srbije!

Prekinuti pregovori

PAO NA PROVERI: Beko neće dobiti Železnice Srbije!

Društvo -
Došlo se do saznanja koja tog biznismena povezuju sa oko 40 firmi iz Srbije, Paname, Španije, Švajcarske i Luksemburga, među kojima ima i onih koje su otvorene u of-šor zonama, a u mreži se nalaze i neke banke

BEOGRAD - Pregovori koji su sa biznismenom Milanom Bekom započeti oko preuzimanja čelne pozicije u Železnicama Srbije, prekinuti su i on najverovatnije neće biti imenovan za generalnog direktora.

Kako tvrde dobro obavešteni izvori posle "monitoringa" koji se odvijao pre i u vreme razgovora, došlo se do saznanja koja tog biznismena povezuju sa oko 40 firmi iz Srbije, Paname, Španije, Švajcarske i Luksemburga, među kojima ima i onih koje su otvorene u of-šor zonama, a u mreži se nalaze i neke banke. To saznanje bilo je "odlučujući momenat" da se razgovori sa njim obustave.Ubrzo nakon prekida u razgovorima, Vlada je odlučila da raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora Železnica. Prve signale da će se to dogoditi dala je početkom oktobra resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je najavljujući smene među izvršnim direktorima koji su kolektivno vodili to preduzeće, najavila da će ubrzo biti raspisan javni konkurs i za mesto generalnog direktora.

"Ukoliko se Beko prijavi, sa njim će biti obavljen razgovor kao i sa svakim drugim kandidatom", odgovorila je ona na direktno novinarsko pitanje.Podsetimo, početkom jula, na sastanku sa članovima kluba "Privrednik", premijer Aleksandar Vučić ponudio je najvećim biznismenima iz tog udruženja da se oprobaju u upravljanju velikim javnim preduzećima. "Evo, ko će da preuzme Železnicu? Hoćeš li ti Mišo (Beko), Miodraže (Kostiću)? Evo, vi kažete da ste mnogo sposobniji, ja želim da vam verujem. Preuzmite, molim vas, Železnicu", apelovao je premijer, a da je to važeća ponuda, potvrdio je i nekoliko dana kasnije, na svečanoj sednici Vlade koja je održana u Nišu. Verovalo se da je to već "gotova stvar", naročito kada je 31. jula Vlada postavila izvršne direktore u Železnici, a neki mediji su objavili i da je iz Nemanjine Skupštini Železnice upućena preporuka da Beka najpre imenuje za izvršnog direktora u tom preduzeću, a da ga istoga dana novoformirani izvršni odbor postavi na mesto generalnog direktora. To se, međutim, nije dogodilo, čak ni kada su se u funkcionisanju tog tela pojavili problemi pa je bilo sasvim jasno da nedostaje prvi čovek.I sam Beko je tokom avgusta na konferenciji za novinare rekao da, kad je reč o državi, "stoji na raspolaganju premijeru", i da je spreman da preuzme Železnice Srbije.

"Uslovi Vučića su bili da to bude pun angažman, puno radno vreme, a ne neka savetodavna uloga. Što se tiče mog rada i plate, u jednom periodu ću raditi pro bono. Posle ćemo napraviti presek i videti da li treba neko drugi da dođe", rekao je tada Beko i potvrdio da je Vučićevu ponudu prihvatio.Spekulacije da tu ne ide kako se očekivalo ponovo su oživele početkom oktobra, kada je ministarka Zorana Mihajlović izjavila da će Vlada vrlo brzo imenovati vršioca dužnosti generalnog direktora, ali i raspisati javni konkurs za to upražnjeno mesto.

Bilo je jasno da Beko „više nije u igri“ i kada je ona na direktno novinarsko pitanje da li će on biti postavljen na to mesto odgovorila da "ukoliko se prijavi na konkurs, sa njim će biti obavljen razgovor kao i sa svakim drugim kandidatom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja