LONČAR ZDRAVSTVU: Ko nije zadovoljan poslom, ne mora njime ni da se bavi
Foto: Fonet

Pacijenti ne smeju biti žrtve

LONČAR ZDRAVSTVU: Ko nije zadovoljan poslom, ne mora njime ni da se bavi

Društvo -
Nemaju oni malu platu od juče. Nemaju oni niske zarade od kada sam ja došao na mesto ministra. Zamislite kako se oseća pacijent kada dođe kod lekara i oni mu kažu da štrajkuju. A pre toga je mesecima ranije zakazao pregled, kaže ministar

BEOGRAD - Pacijenti ne smeju biti žrtve štrajka u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i dodao da zdravstveni radnici ne mogu biti izuzeti od drugih profesija kada se radi o smanjenju plata.

On je rekao da nikako ne sme da se naškodi pacijentima i da oni koji žele da štrajkuju to treba da rade posle radnog vremena ili, ako nisu zadovoljni poslom, ne moraju njime da se bave.

"Razgovarao sam sa njima i saglasili smo se sa tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se oko usvajanja novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo oko usvajanja kolektivnih ugovora. Stav sa tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitivan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo sa razgovorima", kaže dr Lončar.

Upitan kako onda nije ubedio zdravstvene radnike da odustanu od štrajka, on je rekao da "nisu mogli da otkažu štrajk, jer je ranije zakazan". "Ne razumem što bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se napravi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade i da oni koji su posvećeni koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", istakao je ministar Lončar.

On se složio da zdravstveni radnici zaista male plate u odnosu na posao koji obavljaju, ali je ukazao da to nije od juče. "Nemaju oni malu platu od juče. Nemaju oni niske zarade od kada sam ja došao na mesto ministra. Zamislite kako se oseća pacijent kada dođe kod lekara i oni mu kažu da štrajkuju. A pre toga je mesecima ranije zakazao pregled. Šta bi bilo da ti pacijenti počnu da štrajkuju protiv lekara što štrajkuju zbog čega nemaju pravo na lečenje?", rekao je Lončar.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja