Ministar pristao, školarine ostaju iste
Foto: KURIR

Desetka za Obradovića

Ministar pristao, školarine ostaju iste

Društvo -
Studenti traže da uslov za upis godine bude sa 48 bodova, da im se omogući polaganje ispita u apsolventskim rokovima, smanjenje opterećenja gradivom, kao i da se reši pitanje plaćanja duplih taksi i pitanje konstantnog povećanja školarina

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović saglasio se sa zahtevima studenata da se školarine ne povećavaju i da uslov za upis na budžet bude 48 bodova.

Studenti beogradskih univerziteta predali su danas peticiju sa 51.000 potpisa za suštinske reforme u visokom obrazovanju, a ministar je najavio da će od fakulteta tražiti da se izjasne o studijskim programima i opterećenju studenata i da odmah krenu u reformu.

Obradović je nakon susreta sa studentima rekao da će neki njihovi zahtevi biti rešeni odmah, neki kroz izmene zakona o visokom obrazovanju i kroz strategiju razvoja obrazovanja, dok će za neke zahteve trebati više vremena.

On je naveo da će izmene zakona biti u proceduri krajem jula ili početkom septembra i čestitao studentima njihov dan.

Studenti traže da uslov za upis godine bude sa 48 bodova, da im se omogući polaganje ispita u apsolventskim rokovima, smanjenje opterećenja gradivom, kao i da se reši pitanje plaćanja duplih taksi i pitanje konstantnog povećanja školarina.

Akademci zahtevaju i da se reši problem zapošljavanja diplomiranih studenata u osnovnim i srednjim školama i traže da izmene Zakona o visokom obrazovanju stupe na snagu do kraja ove školske godine, kako bi na vreme znali uslove upisa u narednu školsku godinu.

Studenti su prikupili potpise sa 80 fakulteta u okviru akcije "Desetka za Srbiju" koja je počela u martu ove godine.

U slučaju da ne naiđu na razumevanje nadležnih, kako kažu, biće primorani da i drugim načinom skrenu pažnju javnosti i vlasti na to koliko je važno da se unesu promene u sistem visokog obrazovanja.

Studenti su predali ministru i indeks naslovljen na njegovo ime, u kojem je predviđeno da položi 12 predmeta ukoliko, kako su rekli, želi da bude na budžetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track